Murat Kendugan
TOEFL Hazırlık Tavsiyeleri
Güncelleme tarihi: 4 Mar 2018
Çalışma sürenizin uzunluğuna ve geçmiş İngilizce bilginize göre alacağınız puan elbette değişiklik gösterecektir. Ancak, sınava nereden çalışmaya başlayacağını bilemeyen ve sınavla ilgili aklında soru işaretleri olan kişiler için bu yazı oldukça faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

Bu içerik henüz Youtube kanalımda yer almayan bir yazıdır. Websitemi takip edenlere özel olarak hazırlanmıştır. Aşağıdaki videomu izleyerek TOEFL sınavı hakkında genel bilgi almanızı ve sonrasında yazıyı okumaya devam etmenizi tavsiye ederim.
Bu arada eğer yalnızca TOEFL rehberimi indirmek için geldiyseniz, tam buraya tıklayarak dosyaya ulaşabilirsiniz.
TOEFL sınavına hazırlanmaya başlamadan önce hemen herkesin aklında bir hedef bulunuyor. Bu hedef ağırlıklı olarak benim gözlemlediğim kadarıyla 80 puan olsa da pilotluk için konuşma/speaking bölümünden yüksek puan almak isteyenden tutun şuan intermediate seviyesindeyim acaba sınava girsem kaç puana denk gelir sorularına kadar uzanıyor. Şuanda dil seviyenizi biliyorsanız ortalama kaç puan alacağınızı aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

Tablo linki: https://www.ets.org/toefl/institutions/scores/compare/
Buradaki puanlardan yola çıkarsak çok sıkı bir çalışmayla puanınızı 10-15 puan arttırmanız mümkün. Ancak, hedefiniz bundan da uzak bir noktada ise planlarınıza kısa bir ara verip İngilizce çalışmaya devam etmeniz belki de hazırlık sürecinizin çok daha kolay geçmesini sağlayabilir.
Eğer TOEFL hazırlık aşamasında herhangi bir kursa kayıt olacaksanız. Harika! Çünkü burada bahsedeceğim hazırlık aşamaları ile ilgili endişelenmenize hiç gerek olmayacak. Kendinizi kursa teslim edin ve hazırlıkla sürecini ÖSS, YGS, LYS, YKS sınavları gibi de düşünmeyin. TOEFL için çalışmadaki amaç sıfır İngilizce bilgisi ile en üst puanları almak değil. Zaten bildiğiniz şeyleri daha iyi nasıl sınavda ifade edebileceğinizi anlamak olmalı. Buradan YDS'den 4 günde 80 puan almak isimli videomu izleyip de 4 günde 0'dan 80 puana çıkabileceğini düşünen izleyenlerimize de bir selam göndermiş olalım :)
Sınava hazırlık sürecini 4 adım olarak düşünebilirsiniz.
1. Adım - Sınavda çıkan soru tiplerini ve cevaplama yöntemlerini öğrenmek
Dilerseniz sınav hakkında genel bilgi edinmek adına aşağıdaki videoyu izleyerek başlayın:
Sonrasında ise Notefull isimli Youtube kanalını ya da benzer bir kanalı ziyaret ederek "TOEFL speaking question 1" , "TOEFL writing task 2" şeklinde aramalar yaparak soru tiplerine nasıl cevaplar verildiğini defterinize not alıp, bu soru tiplerine çalışın.
2. Adım - Pratik yapın!
Teknikleri öğrendikten sonra pratik yapmaya çalışın. Pratik için benim tavsiye ettiğim kaynaklar Longman ve Cambridge yayınları. Longman'daki sorular TOEFL sınavına göre daha basit, Cambridge ise biraz daha zor. İki kaynak birbirini dengeliyor gibi de düşünebilirsiniz. Ayrıca ücretsiz olarak pratik yapabilmek için buraya tıklayarak TOEFL'daki bir kaç örnek soruya da ulaşabilirsiniz.
3. Adım - TOEFL Denemeleri çözmeye başlayın
Bu adım için TOEFL Tavsiyeler videomda da bahsettiğim bir sınav rehberi hazırladım. Rehberi indirmek için buraya tıklayabilirsiniz. (Dosya adı: TOEFL Hazırlık Rehberi) Bu rehberi takip ederseniz 2 haftayı dolu dolu geçireceğinize emin olabilirsiniz. İlk hafta kelime çalışmaları, 1. adımda tuttuğumuz notların tekrarlarına ve 2 modül çözecek şekilde TOEFL denemelerine başlayacaksınız. Son haftanızda ise tüm denemeyi evinizde uygulayacak ve sınava olabilecek en iyi şekilde kendinizi hazırlamış olacaksınız.
4. Adım - Sınav tarihi belirleme ve hazırlıklı olmak!
Sınava girmeden en az 5 hafta önce sınav tarihinizi belirleyin. Sınav tarihinizi almak için TOEFL'ın resmi websitesini ziyaret ederek, bir hesap oluşturmanız gerekiyor. Sınav ücretleri dönem dönem güncellendiği için burada bu konuya girmeyeceğim. Sınav salonları ile ilgili ise kafanızda soru işareti olması çok normal ancak bu konu da maalesef biraz şans meselesi. Benim ilk sınava girdiğim salon gerçekten çok tavsiye edilen bir yerdi. Ancak, mikrofonum arızalı olduğunu sınav tamamlanınca anlayabildik ve sınava tekrar girmem gerekti. Burada TOEFL'u hazırlayan iBT kurumuna da ayrıca teşekkür edebilirim. Çünkü, bu problemi telafi etmek adına 2. sınav kaydımı ücretsiz olarak yaptılar ve sonuç olarak 96 puan ile sonuç belgemi almıştım :)
Sınava hazır hissetmiyorsanız ve dilinizi geliştirmek istiyorsan da verebileceğim en büyük tavsiye hayatına İngilizce'yi dahil etmek olacak. Bunu nasıl yapabileceğini ise şuradaki videomda işletme öğrencileri için anlatmıştım, dilerseniz siz de göz atabilirsiniz.
Son olarak, Sınav günü gelene kadar İngilizce'siz bir gün geçirmemeye özen gösterin. İngilizce altyazılı diziler, yabancı gazete yazıları ya da Youtube kanallarına mutlaka her gün göz atın.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Destek olmak için çevrenizdeki arkadaşlarınıza YouTube kanalımdan bahsetmeyi ve bu yazıyı sosyal medya hesaplarınızdan paylaşmayı unutmayın!
Youtube kanalım: https://www.youtube.com/muratkendugan
Şimdilik benden bu kadar
tekrar görüşene dek, hoşçakalın!