top of page
  • Yazarın fotoğrafıMurat Kendugan

İşletme Okuyup İşsiz Kalır mıyım?

Nedense insanların gözünde işletme okumak eşittir potansiyel işsizlik. Bunun sebebi, hemen hemen her üniversitede bir işletme bolümü açılması olabilir mi? Yoksa, işletme gerçekten güncelliğini yitirmiş, artık okunmaması gereken bir bölüm mü?




Bu sorunun cevabı için videomu izleyebilir ya da yazımı okumaya devam edebilirsiniz :)



"İşletme okuyup işsiz kalır mısınız?" Bu sorunun kısa cevabı evet kalabilirsiniz. Eğer bu cevap sizi tatmin ettiyse şimdi gidip farklı bir yazı okuyabilir ya da farklı bir video izlemeye devam edebilirsiniz.


Neden işsiz kalma ihtimaliniz olduğunu ise şu şekilde açıklayabilirim. Bir tarafta yeni mezun 1 kuruşlar olsun, 2-3 yıl tecrübeli 5 kuruşlar ve 5 yıl tecrübeli 10 kuruşlar. Diğer tarafta da yıllardır çalışmak istediğiniz Kendugan Çikolata AŞ. Tam mezun olduğunuz sırada Kendugan şirketi ilgi duyduğunuz alanda 1 kuruş özelliklerine sahip birini aradığı iş ilanını yayınlasın. Bir kızı 40 kişi ister, 1 kişi alır hesabı ilana bir sürü 1 kuruş, birkaç tane de 5 ve 10 kuruşta başvurup etrafı karıştırsın. Bu durumda en iyisi ile çalışmak isteyen Kendugan Çikolata AŞ’nin yetkilileri de kendilerince bazı öncelikler belirleyip başvuranları elemeye başlasın.


İşte bu eleme esnasında her şirkette ön plana çıkan bazı özellikler var.


Sizinle doğrudan ilgili konular:

Şirket 1 kuruş arıyor ama ihtiyacı olan 1 kuruş excel bilsin, İngilizce bilsin bir de kendi etrafında uzun süre dönebilsin isteyebilir. Yani işe yönelik özelliklerinizin ilanla olabildiğince uyuşması oldukça önemli.


Şirketin öznel yorumları:

Bütün bunlar uydu diyelim. Şirketin üniversitenize, kendi kültürüne ve yapacağınız mesleğe yönelik öznel yorumları da olabilir. Örnek vermek gerekirse: Üniversitenizin işveren üzerindeki etkisini düşünün. Mesela, bazı firmalar Boğaziçi, ODTÜ dışında üniversitelerden çalışan almak istemez ya da geçmişte Mavi Üniversitelilerden çok çekmiştir, o kişilere pek sıcak bakmayabilir. Diğer bir konu da şirket kültürü ile karakterinizin ne kadar uyuştuğu olacaktır. Rekabetçi, yırtıcı bir çalışma ortamı vardır. Nispeten daha sakin ruhlu insanları işe uygun görmeyebilirler ya da bir satıcı arıyordur; ağzı laf yapsın, müşteriyle muhabbet kursun ister ama siz uzaydır, yer çekimidir, Aristotales’dir Sokrates’dir teoriler üzerine vakit geçirmeyi seven bir insansınızdır. O zamanda işi almanız zorlaşabilir. Belki gerçekten güvenilir birisine ihtiyacı vardır. Onun için sizden referans isteyebilir ya da bugün şu arkadaşıma bir iyilik yapayım vakti geldiğinde ben de iyilik isterim de diyebilir ama konu özel sektör olunca 1 kişinin performansı bile işin yapılışını ciddi şekilde etkileyebiliyor. Bu sebeple, meslekle yakından uzaktan alakası olmayan insanların belirli mevkilere gelmesi de pek alışıldık bir durum değil. Üniversitede tavsiyem etkinliklere gidin, mutlaka farklı sektörlerde çalışan insanlarla tanışıp onlarla arkadaş olmaya çalışın. Emin olun iş hayatına bakış açınız tahmin ettiğinizden çok daha fazla gelişecek.


Şimdi ne dedik: 1) İş için aranan özellikler

2) işverenin öznel yorumları

3.’de aslında ilanın oluşması ile ilgili. 1 ilanın oluşması için ya var olan bir çalışanın işinden ayrılması gerekir ya da şirketin büyüyüp yeni insanları işe almaya karar vermesi gerekir. Mezun sayısı her geçen gün artıyor. Eğer, ülkedeki iş sayısı artmazsa o noktada bazı problemler olabilir. Bu sebeple arzumuz şirketlerin bol para kazanması ve ekonominin her zaman iyiye gitmesi. Yani iyi ekonomi eşittir işletme mezunları için daha çok iş imkanı, diyorum ve bu şekilde bir yazımızın daha sonuna geliyorum.

Şimdilik benden bu kadar

tekrar görüşenedek, hoşçakalın!


#işletme #kariyer #işsizlik

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page