top of page
  • Yazarın fotoğrafıMurat Kendugan

İşletme Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Üniversitede hangi bölümü okusam diye ailelerinize sorduğunuzda tıp, hukuk, mühendislik ve ya mimarlık gibi iş güvencesi nispeten daha fazla olan, prestijli meslekleri sizin için önereceklerdir. İşletme ise yerini biraz daha gerilerde bulacaktır. Bunu test etmek adına bir deney de yapabiliriz...



Bu sorunun cevabı için aşağıdaki videomu izleyebilir ya da yazıyı okumaya devam edebilirsiniz :)


Okumaya devam etmeden önce durun ve ailenizin ya da bir büyüğünüzün yanına gidip bana 3 üniversite bölümü önerecek olsan ne önerirdin diye sorun. Cevapları 1-2-3 şeklinde not alın Bakalım büyükler hangi meslekleri size yakıştırıyor? Bu arada ben de aynı soruyu babaanneme sordum ve aldığım cevaplar;

doktor, reklamcı ve mimar

Gördüğünüz gibi işletme şu sıralar insanların pek de tavsiye ettiği meslekler arasında yer almıyor. Bunun sebebi, çok fazla işletme mezunu olması ve işletme mezunlarının mesleğinin tam olarak ne olduğunun da anlaşılamaması diyebiliriz.


İşletmecilerin görevi nedir, sorusunun cevabı aslında çok basit. Temel de bu bölümden mezunların görevi çıraklık yapmak. Evet doğru duydunuz. Öyle işletme okudunuz diye kimse sizin elinizi sıkıp gel sen de bizim şirkette müdür, yönetici, koordinatör ol demeyecek. Onun için kalfalık-ustalık döneminizi beklemeniz gerekecek.


Çırak-kalfa-usta konusunu biraz daha detaylandırmak gerekirse, bugün devasa şirketlerin kuruluş hikayelerine baktığımızda merkezde 1-2 kişinin olduğunu kolaylıkla söyleyebilirsiniz. Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, YemekSepeti kurucusu Nevzat Aydın ya da ünlülerin kuaförü Şükrü Dudu’yu örnek verebiliriz. Kuaför demişken, iş hayatının temelinde esnaflık yani iş kurmak yatıyor.

Kendi işinizi kurduğunuzda 1 numaralı çalışan da siz oluyorsunuz.

Müşteri olarak kuaförde geçirdiğiniz zamanı şöyle bir düşünün. Kuaförünüz sizi karşıladı, hoş geldin iyi misin dedi ve koltuğa oturdunuz. Kullanacağı malzemeleri, makası, şampuanı, saç bakım ürünleri hazır. Sizinle sohbet ediyor, diğer bir manada müşteri ilişkilerini yönetiyor ve size saçınızı nasıl istediğinizi soruyor. Gerçi bu noktada kendi bildiği gibi keseceğini hepimiz biliyoruz ama yine de soruya cevap veriyoruz. Sonrasında saçınızı kesmeye başlıyor. Saçınızı keserken konu bir noktada yeni bir saç ürününe, yüz masajı ya da sakal kesimine geliyor. Fiyatlara bakıyorsunuz, saç kesim 25TL – sakal 10TL – saç ve sakal 30TL mantıklı geliyor ve ikisini de yaptırıyorsunuz. Bu şekilde 25TL harcamayı planladığınız kuaförden 30TL ile ayrılıyorsunuz. Burada bir satış tekniği uygulanmış olabilir mi? Muhtemelen.


Peki, dükkanda müşteri olmadığında kuaför ne iş yapıyor? Etrafı temizliyor, malzemelerini kontrol ediyor, eksik ürün varsa yenisini sipariş ediyor. Yani kendi satın almacısı olarak çalışıyor. Muhasebeci gibi kesimlerden ne kadar kazandığını bu ay elektrik, su, doğalgaz için ne kadar ödeyeceğini hesaplıyor. Usta bir finansçı gibi kenara para koymaya çalışıyor ve yatırım yapıyor. Pazarlamacı gibi yeni gelir imkanlarını araştırıyor. İnsan kaynakları gibi hareket edip berber camına KALFA aranıyor ilanı yapıştırıyor. Yeni arayan müşterilere randevu vererek üretim planlama yapıyor.

Kendine kalfa bulduysa yeni müşteri geldiğinde onu eğitmek için bazı işleri ona yaptırıyor. Kalfa işi iyice öğrendiğinde işlerde iyi gidiyorsa bir tane de çırak alıyor bu sefer işe kıdem ve unvan giriyor. Yatırım olarak, orta sınıf 1-2 araba alıyor ve amcasıyla birlikte bunları kiralamaya başlıyor. Sonrasında işler büyüyor. Şubeler açılmaya başlıyor. Marka hakları gibi konular konuşulmaya başlıyor ve Rolls Royce gibi lüks arabalar satın alınıyor. Bunun üstüne bir de TEDX konuşmasına çağrılıyor ve nasıl başardığını anlatıyor. Yok artık Murat, tüm bunları bir berber mi yapacak dediğinizi duyar gibiyim. Aslına bakarsanız bu Hintli 1 berber olan, Ramesh Babu’nun hikayesi. 9 yaşından itibaren kendi işinin peşinden koştu ve bugün onun için 10’larca insan çalışıyor.


Peki, işletmenin bu hikayedeki rolü ne diye sorabilirsiniz. İşletme mezunlarının iş hayatındaki görevi çıraklık demiştim ya, az önce saydığım satın alma, pazarlama, satış, muhasebe, finans, iş geliştirme, müşteri yönetimi, marka, organizasyon gibi alanların tamamında Ramesh’in şirketini ayakta tutabilmesi ve daha da geliştirebilmesi için yardımcılara ihtiyacı oldu. İşte o yardımcıların tamamı işletme mezunları olabilir. Bunun haricinde her bölümde de olduğu gibi öğretim üyesi olmak, KPSS gibi sınavlara hazırlanıp kamuda çalışmak da bir seçenek. İşletme mezunları ne iş yapıyor diye düşündüğünüzde bir şirketteki görevlerin hemen hemen hepsinde bir işletme mezununun görev alabileceğini unutmayın.


Bu şekilde bir yazının daha sonuna gelmiş olalım. Eğer yazılarımın devamını istiyorsanız sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın! Youtube kanalıma destek olmak isterseniz abone olabilirsiniz.


Şimdilik benden bu kadar

tekrar görüşenedek, hoşça kalın!


#neden #işletme #mezun

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page