Murat Kendugan
Tedx Talks Türkçe Altyazılı Öneriler

Hayatımızın belli dönemlerinde hepimiz çeşitli sorunlarla karşılaşıyoruz ve bunların alışmasında zaman zaman deneyimli insanların fikirlerinden de faydalanıyoruz. İş hayatına yeni başladığım dönemde iş yerinde nasıl davranmalı konusunda biraz bocaladığımda ben de deneyimli bir iş arkadaşımdan yardım almıştım. TED konuşmaları da benim için bir arkadaşa danışmak gibi hissettiriyor. TEDx Türkiye kategorisinde Emin Çapa, Oytun Erbaş ve Feyza Altun gibi isimlere mutlaka denk gelmişsinizdir. Ben de bugün sizlerle Ted konuşmaları türkçe altyazılı 15 video paylaşıyorum. İş hayatında yaşadığınız ya da yaşabileceğiniz sorunlara büyük ölçüde bu tedx talkslarla cevap bulacağınızı umuyorum.
Videoma bir beğeni ve yorum bırakarak bana destek olabilirsiniz. Yeni videolardan ücretsiz haberdar olmak için de Abone ol butonuna tıklamanız yeterli :)
Kariyerime ilk başladığımda şimdikinden çok daha heyecanlıydım ve şirket için harika işler başarmak istiyordum. Sürekli daha yeni neler yapabiliriz diye araştırıp yöneticimin yanına gidiyordum ve çoğunlukla fikirlerime olumsuz yanıt alıyordum. Hatta bir noktadan sonra değersiz hissetmeye başladım. Bir gün benden yaşça büyük bir iş arkadaşımla işten dönerken konuyu paylaştım ve bana şirket için değil, patronum için çalışmam gerektiğini söyledi. Aradan 5 yıl geçti ve bu benim için iş hayatına dair en temel kurallardan biri haline geldi. Düşündüğünüzde o kadar haklıydı ki; terfimi, maaşımı, zammı ve yeni sorumluluklarımı belirleyen kişi yöneticimdi. Eğer hedeflerine uymayan bir fikir ile sürekli yanına gidip duruyorsam belki de faydadan çok vaktini alarak zarara yol açıyor olabilirdim. Hikayenin ana fikri ne diye sorarsanız;bizden tecrübeli insanlar olduğu ve henüz doğru düzgün tanımlayamadığımız problemlerin bile cevabının bu insanlarda olması.
Bunun için mentorluk harika bir yöntem, eğer çevrenizde iyi geçinebildiğiniz ve kariyer hedeflerinize çoktan ulaşmış birisi varsa bu kişi ile bağlarınızı güçlendirin ve kendinize bir mentor edinin.
Kısa vadeli çözüm önerisi içinse benim önerim dünyanın dört bir yanındaki fikir ve tecrübelerin paylaşıldığı TED konuşmaları olacak. Bunun için Türkçe altyazısı bulunan, 15 konuşmayı sizin için derledim.
1. Jason Fried:Neden iş iş yerinde olmuyor
Pandemi ile birlikte evden çalışmanın da gayet olası olduğunu anladığımı şu dönemde, 10 yıl önce paylaşılan “Neden iş iş yerinde olmuyor” videosu benim için çok daha anlamlı bir hal aldı. Uyku evreleri ile çalışma evrelerini benzeten. Yönetici & Toplantıların çalışmaya nasıl engel olabildiğinden ve sessiz Perşembe konseptinden bahseden Jason Fried’ın videosuna göz atarak daha verimli çalışmak için neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
2. David Grady: Dünyayı (ya da en azından kendinizi) kötü toplantılardan nasıl kurtarırsınız
Peki, iş yapabilmek için toplantıları hayatımızdan tamamen çıkarmamız mı gerekiyor? Tabii ki hayır, doğru Dünya’nın hemen her yerinde kötü toplantılarla günü bölünen ve bu toplantılardan kurtulmak isteyenler için David Grady’nin “Dünyayı (en azından kendinizi) kötü toplantılardan nasıl kurtarırsınız” konuşmasını önerebilirim.
3. Nilofer Merchant: Bir görüşmeniz mi var ? Yürüyüşe çıkın
Okula gidip gelirken sürekli hareket halinde oluyorsunuz. İşe başladığınızda ise 9 saat masa başında geçiyor. Bu şekilde kilo almak elbette kaçınılmaz oluyor. Bunun sağlığınıza etkisi ve ufak bir çözüm önerisi için önereceğim en kısa TED konuşmalarından biri olan “Bir görüşmeniz mi var? Yürüyüşe çıkın” videosu size bir fikir verebilir.
4. Uyum yeteneğinizi ölçmenin 3 yolu ve nasıl geliştireceğiniz üzerine
Bir diğer kısa ama düşündürücü konuşma ise “Uyum yeteneğinizi ölçmenin 3 yolu ve nasıl geliştireceğiniz üzerine”. Muhtemelen IQ ya da EQ terimlerini duymuşsunuzdur. Türkçeye zeka katsayısı ve Duygusal Zeka olarak tercüme edilen bu iki konsepte, adaptasyon kat sayısı isimli yeni bir kardeş geldiğini düşünün. Yapay zeka, yazılım, otomatizasyon gibi eskiden yalnızca bilgisayar mühendislerini ilgilendiren bu kavramlar yavaş yavaş günlük hayatlarımıza giriyor ve herkes tarafından kaçınılmaz bir değişim süreci bekleniyor. Peki, bu değişime en iyi şekilde ayak uydurmak için neye ihtiyacımız var?... Cevap bu konuşmada gizli olabilir.
5. İş yeri dramalarını engellemek için 5 adım
Adaptasyon sürecinin bir parçası da çalıştığımız insanları tüm kültürel ve karakter farklılıklarına rağmen anlayabilmek ve anlaşmazlıkların büyük tiyatral etkinliklere dönüşmesini önlemek. Bu konuda da önerim “iş yeri dramasından kaçınmak için 5 adım” konuşması.
6. İş yerinde daha iyi bir arkadaş olmanın 3 yolu
Dramalardan kaçındınız ve karşınızdakiler anlamaya başladıysanız bu sefer ihtiyacınız anlamlı müttefikler edinmek olabilir. Çevrenizdeki bazı insanlardan en az 10 kat daha fazla çalışıp, bu eforunuza karşılık hemen hemen aynı noktada olduğunuzu fark ettiniz mi? Bu konuda yalnız değilsiniz. Şansınızı arttırmak için belki de Melinda Epler gibi siz de arkadaş edinmeye odaklanabilirsiniz. “İş yerinde daha iyi arkadaş olmanın 3 yolu” konuşmasına mutlaka göz atabilirsiniz.
7. Profesyonel bir güreşçinin özgüven rehberi
Kendinden emin, tuttuğunu koparan bir iş arkadaşımı yoksa kendi halinde sessiz sakin bir müttefik mi tercih edersiniz? Son zamanlarda en eğlendiğim TED konuşmalarından biri “Profesyonel bir güreşçinin özgüven rehberi oldu” Ringde kazandığı özgüveni günlük hayatına nasıl adapte ettiğini bu videoda görebilirsiniz.
8. Margaret Heffernan: Tartışmaktan korkmayın
Çoğu insan içgüdüsel olarak çatışmadan uzak durur ama Margaret Heffernan'ın bize gösterdiği üzere, iyi bir anlaşmazlık gelişimin anahtarıdır. Heffernan bize en iyi çiftlerin birbirleriyle aynı düşünmediklerini, çok başarılı araştırma ekiplerinin, ilişkilerin ve işletmelerin insanlara nasıl anlaşmazlık zemini sağladığını gösteriyor. “Tartışmaktan korkmayın” videosu her fikre katılmamanın ne kadar değerli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor.
9. Çalışanları iş yerinde mutlu eden şey
“Great Place to Work” geçtiğimiz 25 yıldır 60’tan fazla ülkede küçük ve orta ölçekli firmalara değişim danışmanlığı veren bir firma. Firmanın genel müdürü Michael Bush ise bizimle mutlu bir işyerine ait 4 fikrini “Çalışanları iş yerinde mutlu eden şey” videosunda paylaşıyor.
10. Yves Morieux: İşler daha karmaşık hale geldikçe, sadeleştirmek için 6 kural
Bankada çalışmaya başladığım dönemde belki de başarılı bir ekip olduğumuz ya da şirket yapısındaki değişikliklerden kaynaklı bölümümüze birçok yeni sorumluluk geldi. Bir taraftan emekli müşterilere özel teklifler hazırlarken diğer tarafta yeni iş hayatına başlayanlara kampanya ve teklifler hazırlayabiliyorduk. Bunların dışında da onlarca ürünle yalnızca 3 kişi ilgileniyorduk. İşler daha karmaşık hale geldikçe, sadeleştirmek için 6 kural videosu o dönem yöneticimizin uyguladığı birçok yöntemi bana hatırlattı. Bu nedenle siz ya da ekibiniz benzer bir problem yaşıyorsa belki bu video faydalı olabilir.
11. En iyi fikirlerin kazandığı bir şirket nasıl kurulur?
Yarın bir gün iş yerinde yükselip bir yönetici olduğunuzda ya da kendi işinizi kurup girişimciliğe yelken açtığınızda şirketinizin iyi bir noktaya gelebilmesi için en iyi fikirlerin hayata geçirildiğinden emin olmanız ve buna göre de bir çalışma kültürü oluşturmanız gerekecek. Her yıl mutlaka dönüp dönüp izlediğim “Ekonomi Nasıl Çalışır” videosunun ve Prensipler kitabının da yazarı Ray Dalio bu konuşmasında kendi tecrübelerinden ve örnek bir vakadan yola çıkarak “En iyi fikirlerin kazandığı bir şirket nasıl kurulur?” bizlerle paylaşıyor.
Bunlar haricinde henüz benim de izleme fırsatı bulamadığım ama listemde yer alan bazı konuşmalar var. Bunları şu şekilde sıralayabilirim.
12. Farklılıklar takımları nasıl daha yaratıcı yapar
13. Sürekli değişen bir çağda liderlik etmek için 5 yol
14. Çalışma arkadaşlarınızın ne kadar maaş aldığını neden bilmelisiniz?
15. Neden işe alınacak en doğru kişi, en iyi özgeçmişe sahip olmayan kişi olabilir?
Eğer sizin de önermek istediğiniz TED konuşmaları, Youtube kanalları ya da makaleler varsa yorum olarak paylaşın. Kimbilir belki bir başkasına faydası olur.
Bu arada daha öncesinde Dünya’nın en başarılı iş adamlarından tavsiyeleri izlediğim videom da "başarı" kavramını irdelemiştik. Eğer bu videoma da göz atmak isterseniz de aşağıdaki videomu izlemenizi öneririm.
Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yeni videolar her Pazar sabah saat 9.30’da Barış Özcan videolarının hemen arkasından yayınlanmaya devam edecek. Tabii beraberinde blog yazılarımız da gelecek. Beni desteklemek için kanalıma abone olup, videolarıma yorum ve beğeni bırakabilirsiniz. Kanalıma abone olmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Sevgili ŞİRKET! Tekrar görüşene dek, kendinize çok iyi bakın. Hoşça Kalın!