top of page
  • Yazarın fotoğrafıMurat Kendugan

Oyunlaştırarak alışkanlık kazandıran uygulamalar


@Barış Özcan geçtiğimiz hafta oyunlaştırarak alışkanlık kazandıran 9 uygulamadan bahsetmişti. Ben de sizlere Barış Özcan'ın bahsetmediği birçoğunu kendim de kullandığım kişisel gelişim eğitimi niteliğindeki 7 farklı uygulamadan bahsettim. Umarım sizler için faydalı olur.


#eğitim #öğren #oyunlaştırma


Videoma bir beğeni ve yorum bırakarak bana destek olabilirsiniz. Yeni videolardan ücretsiz haberdar olmak için de Abone ol butonuna tıklamanız yeterli :)

Barış Özcan geçtiğimiz hafta Zombies Run, Habitica, EpicWIN gibi Oyunlaştırarak alışkanlık kazandıran 9 uygulamadan bahsetmişti. Bugün ben de Barış Özcan’ın bahsetmediği 7 farklı uygulamadan bahsedeceğim.


1. Fabulous


Hepimizin kurtulmak istediği kötü alışkanlıkları var. Zaman zaman bu konuda çevremizden destek alıyoruz, arkadaşlarımızla konuşuyoruz ve hatta imrendiğimiz kişilerin hayatlarına bakıp motivasyon patlaması yaşıyoruz. Birkaç gün, belki de hafta bu işe yarıyor ama sonra hiçbir şey olmamış gibi eski rutinimize geri dönüyoruz.


Fabulous, Duke Üniversitesi Davranış Bilimleri’nin “Tahmin edilebilir irrasyonellik” çalışmasından yola çıkarak tasarlanmış masalsı bir dünyaya sahip. Geliştirmek istediğiniz her iyi alışkanlık için size bir yolculuk tasarlıyor. Yatağınızı her sabah toplamak, kahvaltıyı es geçmemek ya da sabahları 8 dakika spor yapmak gibi basit sabah rutinlerinden başlayıp, haftada 1 kitap okumak gibi büyük hedeflere de ulaşmak için hazır hale gelebiliyorsunuz. Özellikle banka gibi disiplinli ve yoğun bir çalışma ortamına geçtiğim dönemde ben de akşamları yorgunluğu üstümden atmak ve sabahlara daha enerjik başlamak için Fabulous’u kullanmıştım. Ücretsiz bazı özelliklerle beraber ücretli planlar alıp hedefinize uygun kapsamlı diğer yolculuklardan faydalanabilirsiniz. AppStore ve Google Play’den ödüller kazanan uygulamayı oyunlaştıran şeyse elbette tasarladığı yolculuklar ve bu yolculuklarda verdiği görevler. Görevler devam ederken gelecekteki kendinizden mektuplar ve mesajlar alacaksınız. Tıpkı bir oyunu öğrenir gibi alışkanlık kazanmaya sabah 1 bardak su içmeden başlayıp yolculuğunuza göre yeni büyük yeteneklere yöneleceksiniz. Bunu bir çeşit rol yapma oyununa da benzetebiliriz. Benzer kategoride bahsetmek istediğim diğer bir uygulama da DO IT NOW!


2. Do It Now: RYO Yapılacaklar Listesi, Takvim

Do it Now: Bir verimlilik uygulaması.


Tıpkı Rol Yapma oyunlarında olduğu gibi bir karakterimiz var ve tanımlanan görevleri yaptıkça karakterimiz yeni tecrübeler kazanıyor ve bu karakterler önce yeteneğe sonra birer özelliğe dönüşüyor. Karekterinizi, görevlerini ve ödüllerinizi de dilediğiniz gibi belirleyebiliyorsunuz. Uygulamanın temel dinamiklerine baktığımızda Verimlilik Danışmanı David Allen’ın İş Bitirici kitabında bahsettiği iş bitirme sistemi üzerine kurulu olduğunu görüyoruz.


Nedir bu iş bitirme sistemi? Hemen özetliyeyim.

  1. Önce tüm yapılacakları rastgele bir listeye doldurun

  2. Birkaç dakikada yapabileceklerinizi, birisine yaptırabileceklerinizi ve yapmak için zaman ayırmanız gereken görevleri gruplayın

  3. Elinizdeki işleri önceliklendirin. Bunun için genellikle Yapılacaklar, Planlanacaklar, Beklemedekiler şeklinde 3 grup yapabilirsiniz ya da dilediğiniz gibi farklı havuzlarda oluşturabilirsiniz

  4. Son olarak her iş için bir zaman belirleyin ve dönem sonunda da kendinizi değerlendirin.

DO IT NOW bizim için tüm bu süreci kazanacağımız tecrübe puanları ile oyunlaştırıyor. Temizlik yapmak, yemek pişirmek, kitap okuma, spor yapmak gibi günlük rutinleri yerine getirdikçe yetenek puanları kazanıyor ve. Bu yetenekler geliştikçe de karakterimizin karizma, zeka, dayanıklılık ve irade gibi özellikleri artıyor. Bunu bir çeşit “Gerçek Hayatta SİMS” gibi de düşünebilirsiniz.


Geçtiğimiz hafta size oyunlaştırarak kişisel gelişiminize katkı sağlayan uygulamaları sorduğumda gelen cevaplardan bir tanesi de Abdullah Karaman'ın önerdiği DO IT NOW’a çok benzer LifeRPG uygulaması oldu. Sizlerin de herhangi bir konuda gelişim için kullandığı telefon uygulamaları varsa yorumlarınızı bekliyorum.


3. PEAK - Brain Games

Biri bana bu soruyu sorsa önereceğim ilk uygulama muhtemelen 2017 yılından beri kullandığım zihinsel gelişim uygulaması PEAK olurdur.

Hafıza, problem çözme, odaklanma, duygusal zeka, zihinsel çeviklik ve İngilizce dil bilgisi gibi konularda onlarca farklı oyun ile kendinizi geliştirmenize imkan sağlayan bir uygulama PEAK. İsterseniz bir kahve molası kadar kısa, isterseniz tüm bilişsel yeteneklerinize hitap edecek kapsamda ihtiyaçlarınıza göre tasarlanan oyunları tamamladıkça PEAK BEYİN SKORUNUZ gelişmeye devam ediyor. Dilerseniz 6 ay 1 senelik hedefler belirleyerek uygulamanın buna uygun günlük oyun programlarına da katılabiliyorsunuz. Uygulamayı ücretsiz olarak da ihtiyaçlarınıza yönelik 6-7 program değil de 1 program ile kullanabilirsiniz. Ben özellikle hafıza ve problem çözmeyle ilgili oyunlarına bayılıyorum. Ancak, İngilizce tarafındaki oyunlar benim gelişimime pek de katkı sağlamamıştı.

4. Elevate - Brain Training Games


Elevate benim bu sorunumu çözdü. Oyunlarla öğretme üzerine kurulmuş mekaniğiyle İngilizce yazma-okuma ve konuşma alanında günlük görevler veren uygulamayı düzenli kullandıkça, oyunlardaki seviyelerinizi görmenizi sağlayan çeşitli metrikler ve çalışma materyallerine ulaşabileceğiniz bir alana da erişim hakkı kazanıyorsunuz.


Yazım hataları, kendini daha net ifade etme, noktalama kullanımı eş anlamlı kelimeler, hızlı okuma, okuduğunu anlama, özetleme gibi İngilizcenizi kusursuzlaştırmanıza katkı sağlayacak birçok alanda oyunlar oynayarak Elevate Peformans Skorunuzu arttırabilir ve güçlü yanlarınızı/zayıf kaslarınızı takip edebilirsiniz. Özellikle TOEFL/IELTS gibi bir dil sınavına hazırlanıyorsanız dil bilginizi kusursuzlaştırmak için Elevate’i öneririm.


5. Duolingo



Elevate’in bir başka versiyonu da Duolingo dil öğrenme uygulaması Türkçe olarak İngilizce-Almanca-Rusça öğrenebileceğiniz gibi İngilizce’den bir dil öğrenmek istediğinizde Star Trek filminde kullanılan Klingonca’dan tutun Game of Thrones’da kullanılan High Valyrian’a kadar kurgusal ve doğal birçok dili öğrenmeniz mümkün.

Barış Özcan’ın zinciri kırma mantığı ile çalışan, günleri tamamladıkça puan biriktirmemize katkı sağlayan uygulama bu puanlarla zincirimizi kırmadan “Seri Dondurma” ya da “ikiye katla” gibi bonuslar almanıza da imkan tanıyor. New York Times’da paylaşılan Duolingo ile 500 gün yazısında öğrenmek istediğiniz dile ait vücut dili ve kültürle fazla vakit geçirmediğiniz için C2 gibi akıcı şekilde bir dil öğrenmenin beklenmemesi gerektiği ancak B2 gibi orta üstü seviyeye bu tarz uygulamaların düzenli kullanımı ile ulaşılabileceğinden bahsedilmiş. Yeni bir dil öğrenmek istiyorsanız ve bir türlü başlayamıyorsanız belki Duolingo’ya da şans vermelisiniz. Ayrıca bana sıklıkla sorulan “İngilizce dışında hangi dil öğrenmeliyim?” sorusunu da Duolingo’yu biraz daha detaylı karıştırdıktan sonra ilerleyen günlerde bir video ile cevaplayacağım. Bunun için takipte kalın.


6. SuperBetter


Son uygulamamız oyunlaştırma elementlerini içinde bulundurduğu gibi özel bir hikayeye de sahip. Zaman zaman herkesin hayatında düşüş anları olur. SuperBetter uygulamasının tasarımcısı Jane McGonigal yaşadığı beyin sarsıntısından sonra doktorlar kitap okumak, kahve içmek, oyun oynamak, sohbet etmek gibi birçok faaliyeti yapmamasını tavsiye ediyor ve temelde yaşama daha iyi anlamına gelen bu yasaklar Jane’in hayattan zevk alamamasına ve ruhsal çöküntü yaşamasına neden oluyor. Bu ruh halinden kurtulmak için de neler yapabileceği üzerine araştırmalar yapmaya başlıyor. “Jane The Concussion Slayer” ismin verdiği bir oyunun ile hastalığını yenmeye karar veriyor. Kız kardeşinden ve eşinden oyuna katılmasını isteyerek müttefikler topluyor. Her geçen gün kendini bir adım daha iyi hissetmek ve sarsıntının etkilerinden kurtulmak için “kötü adam” ismini verdiği engellerle savaşıyor. Canı hiçbir şey yapmak istemediği ve gerilediğini hissettiği günlerde kullanmak içinse köpeğine sarılmak gibi basit jokerler ile tanımladığı görevlerini adım adım tamamlamış. 2012 yılında ise tüm bu yaşadıklarını bir TED konuşmasında anlatmış ve tüm bunları bir uygulamaya dönüştürmüş. Tıpkı Jane’in hikayesindeki gibi kendinize kötü adamlar tanımlayıp, müttefikler davet edebileceğiz ve gelişiminizi takip edebileceğiniz bu uygulamanın yakın zamanda yapılan çalışmalar da genel modunuzu yükseltmek ve bazı hastalıkların yan etkilerinin giderilmesinde de faydalı olduğunu ispatlanmış.


Bugün bahsettiğim telefon uygulamaları yeteneklerinizi geliştirmeniz ve genel modunuzu yükseltmeniz için tasarlanmış birer araç.


Unutmayın ki; bilmek yetmez uygulamak da gerek; yalnız istemek yetmez, yapmak da gerek…

Bugün yeni bir alışkanlığın ilk adımını atın.


Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yeni videolar her Pazar sabah saat 9.30’da Barış Özcan videolarının hemen arkasından yayınlanmaya devam edecek. Tabii beraberinde blog yazılarımız da gelecek. Beni desteklemek için kanalıma abone olup, videolarıma yorum ve beğeni bırakabilirsiniz. Kanalıma abone olmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Sevgili ŞİRKET! Tekrar görüşene dek, kendinize çok iyi bakın. Hoşça kalın!

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page