top of page
  • Yazarın fotoğrafıMurat Kendugan

Powerpoint'te Slayt Nasıl Yapılır?


İster ilkokulda olun ister üniversitede slayt ödev nasıl hazırlanır sorusunu hepimizin cevaplamaya ihtiyacı var. Microsoft Office PowerPoint ile slayt nasıl hazırlanır diye düşünüyorsanız önce yapmanız gereken sunumunuzu nasıl hazırlamanız gerektiğini öğrenmekten geçiyor. Powerpoint ile basit sunum hazırlama 10-15 saniye içerisinde öğrenebileceğiniz bir özellik ancak önemli olan gerçekten dinleyenlerin aklında kalacak başarılı bir sunum hazırlamaktan geçiyor. Bu şekilde slayt ödevinizden 100 puan alabilir ve Powerpoint'te etkili ve profesyonel sunum hazırlayabilirsiniz.


#Powerpoint #slayt #sunum


Videoma bir beğeni ve yorum bırakarak bana destek olabilirsiniz. Yeni videolardan ücretsiz haberdar olmak için de Abone ol butonuna tıklamanız yeterli :)

Yine Youtube’da onlarca videosu olan ama benim bir türlü aradığım cevabı bulamadığım bir konuyla beraberiz. Konumuz “Powerpoint sunumu nasıl yapılır?”


Eğer bu yazıya tıklama sebebiniz son 30 yılda pek de değişmeyen Microsoft Powerpoint programının nasıl kullanılacağını öğrenmekse 30-40 dakikalık videolarla hiç vakit kaybetmeyin. Powerpoint’in birkaç saniyelik özet kullanım özeti için videomda yer alan 0:28 - 0:48 aralığını izlemeniz yeterli olacaktır :)


En azından yapayım da bitsin dediğiniz çalışmalar için bu kadarı yeterli olacaktır. Günümüzde iş yapmak kadar yaptığınız işi sunmak da çok önemli. Türkiye’nin en değerli kuruluşlarının hazırladığı sunumlara baktığınızda eminim siz de bana hak vereceksiniz.

Türkçe öğretmenliği okuyan bir arkadaşımız üniversitede anlatım bozukluğuyla ilgili şöyle bir sunum hazırlamış.

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkez Başkanlığı’da rengarenk slaytı ile Erasmus’un çok ulusluluğuna atıfta bulunmuş olabilir mi?

Bir üniversitemiz Bilgi ve Belge Yönetimi isimli bölüm tanıtırken arka fona www http ve information gibi teknolojik terimler ekleyip, önüne de bölümün sözlük tanımını yapıştırmışlar. Peki sizce anlattıkları disiplin ile hazırladıkları sunum ne kadar tutarlı?


Ne yazık ki verilen bilgiler ne kadar değerli olsa da doğru aktarılamadığı için gerçek potansiyeline asla ulaşamıyor...

Türkiye’nin en başarılı üniversitelerinin bölüm tanıtımına bakın. Başlık, metinler ve destekleyici görselleriyle iş yerinde ve okulda karşılaştığımız sunumlara daha çok benziyor gibi. Ancak, gözünüz metinlere dalıp gidiyorsa da bu çalışmanın da bazı eksikleri olduğundan bahsedebiliriz.

Geçenlerde Yönetim Danışmanlarına Yıllık 40.000 dolar başlangıç maaşı kazandıran Minto Piramidi prensibinden bahsetmiştim. Eğer videoyu izlemediyseniz yukarıdan izleyebilirsiniz :) Temelde ne demiştik? Önce sonuç, sonra da sonucu destekleyen önermelerden bahsedilerek fikirlerimizi ortaya koymalıyız


Sonuç nedir diye sorarsanız: Powerpoint sunumlarınızı gerçekten harika bir hale getirmek istiyorsanız sunumun Batman’i siz, Robin’i ise slaytlarınız olmalı. Diğer bir deyişle sunumunuz asla sizi gölgelememeli.


Bunu nasıl yapacağınız konusunda İsveç’te yapılan çok kapsamlı bir araştırma mevcut. Buna göre, iyi bir sunumun sahip olması gereken 6 basit özellik bulunuyor.

Şimdi Kadıköy’deki hambugercimiz Ken Shelby Burger’in yeni bir ortak aradığını ve yatırımcılara sunum yapacağını düşünelim. İlk sayfada restoran ve menü hakkındaki birkaç cümleyi ekrana yansıttığımda bir seçim yapmak zorundasınız. Zihninizi ne kadar yorarsak dinlenme oranınız da o kadar azalacaktır. Bunun için yapmamız gereken:

Mesajlardan birini çıkartmak. Her slaytta tek mesaj vererek dikkati konu üzerinde tutmaktan geçiyor.

Bunu bir adım daha kolaylaştırmak için o cümlelerden de kurtulup, dinleyicinin akılda kalmasını istediğimiz anahtar kelimeleri ekranda bırakalım. Bu kelimeleri de tüm sayfayı özetleyecek bir görsel ile güçlendirelim. Bunu sunumumuz dışarıdan daha iyi görünsün diye yapmıyoruz. Aksine siz daha iyi görünün ve odak sunumda daha az kalsın ki dinleyiciler kısa sürede sizi dinlemeye devam etsin.


Bilmiyorum farkında mısınız ama insanlar iki işi aynı anda yapma konusunda pek tahmin ettiğimiz kadar da başarılı değil. Microsoft’un yaptığı bir araştırmaya göre bir konu üzerine odaklanan çalışana email geldiğinde ve onu okuyup işine geri döndüğünde tamamen odaklanması 15 dakika alıyor. Stanford Ünviersitesi’nin 2009 yılında yaptığı bir araştırma multi-tasking yani aynı anda birden çok iş yapma konusunda başarılı olduğunu söyleyen insanların yaptıkları iki işi de baştan savma yaptıklarını ve iş kalitelerinin düştüğünü gösteriyor. Eğer isterseniz bu konuyu bir başka yazıda daha detaylı konuşabiliriz. Ancak, demek istediğim sunumunuz ne kadar az dikkat dağıtıcı ve dinleyici için kolay anlaşılabilir olursa söyledikleriniz o kadar akılda kalıcı olacaktır. Bu nedenle uzun cümleler yerine anahtar kelimeler kullanmak faydalı olabilir.


Şimdi yukarıdaki ve aşağıdaki slaytlara dikkatlice bakmanızı istiyorum. Sizce hangisinde anahtar kelimelerimiz daha dikkat çekici görünüyor?

Neden ısrarla başlıkları büyük büyük yazdığımız konusunda bir araştırma yaptığımda herhangi somut bir açıklama bulamadım. Muhtemelen ilkokul yıllarımızda “başlık büyük yazılır” diyen öğretmenlerimizden etkilenmiş olacağız ki 5 dakika üzerine konuşacağımız slaytlarımızda 2-3 saniye bahsedilen başlıklarımızı çok daha dikkat çekici yazmayı normal kabul etmeye başladık. İlkokuldan binlerce yıl önce yaşamış atalarımız ise kendilerinden büyük güçlü canlılardan kaçıp hayatta kalıyorken küçük canlıları avlayıp besin kaynağı olarak kullanmış. Bu tecrübe günümüzde de geçerli. Büyük her zaman daha dikkat çekicidir. Bu nedenle özellikle akılda kalmasını istediğiniz yerleri slayttın geri kalanına göre daha büyük ve dikkat çekici renklerle yazabilirsiniz.

Dikkat çekici renkleri kullanmanın bir başka yolu da kontrasttan yani renk farklılıklarından geçiyor. Kedinin lazeri takip ettiği gibi siz de izleyicilerinizin dikkati ile bu şekilde oynayabilirsiniz.

Benzer şekilde arka fonda koyu fonlar kullanmak izleyicilerin sizi dinlemesini daha da kolaylaştıracaktır. Anlatımı desteklemesi ve Robin’in Batman’i gölgelememesi için çizgi romandan filme uyarlama yapılırken de renkli karakterimizin siyah beyaz kostüm giydiğini görebilirsiniz.

Multi-tasking’den bahsederken ne demiştik? Beynimiz bunun için tasarlanmadı. Aynı şekilde 6’dan fazla kavramı hatırlamak için de gelişmemiş. Yapılan araştırmalar göstermiş ki 7 noktaya odaklanma ile 6 noktaya odaklanma süremiz arasında tam 5 kat fark var. Dinleyicinin işini kolaylaştırmak ve onları yormamak adına İsveçli araştırmacılarımız tek slaytta 6’dan fazla anahtar kelime de kullanmamamız öneriyor.


Ben de bir bankacılık uygulamasından sorumlu olarak çalışıyorum ve dönem dönem yöneticilerimize sunumlar hazırlayarak uygulamamızın performansı hakkında bilgiler veriyorum. Büyük sunumlar yapıldığında Murat hakkın 4 slayt gibi bilgiler gelebiliyordu. Bu noktada da 20 slaytta anlatacaklarımı sıkıştırıp 4 sayfaya tepiştiriyordum. Sonuç olarak uzun sıkıcı sunumlar ortaya çıkabiliyordu. Bu yazımızda bahsettiğimi tekniklerden faydalanmaya ve yöneticilerimizle slayt sayısında değil, anlatım süresinde anlaşarak çok daha başarılı sonuçlar elde ettik. Burada tabii aşağıdaki Elon Musk'ın kullandığı time boxing metodunu denemeye başlamamızın da etkisi büyüktü.

Eğer siz de Powerpoint sunumlarınızı çok daha etkili ve herkes için faydalı hale getirmek isterseniz yapmanız gerekenleri bir kez daha özetlemek isterim;

  • Her sayfada 1 mesaj vermek

  • Cümle yerine kısa anahtar kelimeler kullanmak

  • Başlık ve metin boyutlarına dikkat etmek

  • Metin ve arka fonda dikkat çekmek istediğiniz noktayı daha parlak yapmak

  • Her sayfada 6 ya da daha az anahtar kelimeden bahsetmek.

Mark Twain’in de dediği gibi bu mektubu uzun tutmamın tek sebebi, daha kısa yazacak vaktimin olmamasıydı. Çalıştığınız ortamda fark yaratmak için sunumunuza vakit ayırdığınızdan emin olun.


Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yeni videolar her Pazar sabah saat 9.30’da Barış Özcan videolarının hemen arkasından yayınlanmaya devam edecek. Tabii beraberinde blog yazılarımız da gelecek. Beni desteklemek için kanalıma abone olup, videolarıma yorum ve beğeni bırakabilirsiniz. Kanalıma abone olmak için buraya tıklayabilirsiniz.


Sevgili ŞİRKET! Tekrar görüşene dek, kendinize çok iyi bakın. Hoşça Kalın!

0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör
bottom of page