top of page
  • Yazarın fotoğrafıMurat Kendugan

Elon Musk Nasıl Çalışıyor? - En Etkili Zaman Yönetim Tekniği (Timeboxing)



Elon Musk hafta 85 ile 100 saat arasında Tesla, SpaceX, Neurallink, OpenAI, The Boring Company gibi bir çok şirketle ilgileniyor. Haftalık planındaki her bir dakika çok değerli ve Timeboxing (Sınırlı Süre) tekniği ile günlerini yönetiyor. 2017 yılında Kim ulan* bu Elon Musk diye soruyorken bugün Elon Musk'ı daha iyi tanıyoruz ve Elon Musk nasıl çalışıyor sorusunun cevabını Timeboxing nedir, sınırlı süre tekniği nasıl uygulanırdan da bahsederek sizler için başarısı ispatlanmış en etkili zaman yönetim tekniğini yeni yazımızda paylaşıyorum.


Videoma bir beğeni ve yorum bırakarak bana destek olabilirsiniz. Yeni videolardan haberdar olmak için de Abone ol butonuna tıklamanız yeterli :)


1976 yılında Aron Fechter Amerika'da bir içecek festivaline gitmiş ve birkaç kişiyle tanışmış. Tanıştığı kişilerden biri bir grup Japon’un bir oyun tasarladığından ama oyunun doğru çalışmadığından bahsetmiş. Aron’da bu fikrin üzerine bugün bir çoğumuzun bildiği “Whac-a-mole” yani “Köstebek oyununu” tasarlamış. Girişimcilik ve mucitlik dünyasında buna benzer yüzlerce hikayeye denk gelmek mümkün hatta bu konuda Steve Jobs’ın da “iyi sanatçılar kopyalar, büyük sanatçılar ise çalar.” şeklinde çok bilindik bir sözü de mevcut. Bugün bizde belki de yaşayan en büyük zaman yönetimi sanatçısından, Elon Musk’dan çalacağız.


Musk’ın çalışma planına baktığımızda haftalık 42 saat Tesla’ya, 40 saat SpaceX’e, 5 saat Neuralink’e, 2 şer saatte OpenAI ve The Boring Company’e ayırdığını görüyoruz. Biz haftada ortalama 40-45 saat çalışıyorken Elon Musk 85-100 saatini 5 büyük firma için çalışıyor ve şirketteki vaktini nasıl geçirdiğini merak edenlere de şu cevabı veriyor.



3 yıl önce bankada çalışmaya başladığımda kendimi köstebek oyunundaki köstebekler gibi hissediyordum. Sürekli koşuşturup başka bir delikten çıkmaya çalışmama rağmen sanki birileri kafama yapılacak işlerle vuruyordu. Gün içinde yetişmeyen işlerden dolayı mesaiye kalıyor, eve yorgun gidip ertesi gün daha da yorgun uyanıyordum. Yöneticimle bir noktada kontrolü elimize almamız gerekiyor diye düşündük ve fark etmeden Elon Musk’ın Timeboxing yöntemini günlük hayatımıza adapte ettik. Zaman yönetimi ile ilgili yaptığımız çalışma sonucunda gün içinde belli dönemlerde 2 farklı bilgisayardan aynı anda kullandığım da aynı saat diliminde 4 farklı toplantıya koştur koştur yetiştiğim de ama hedefim çıkış saatini yakalamaktı ve bu hedefe her gün ulaştım. Birlikte yaptığımız işlerde de çok güzel sonuçlar elde ettik. Belirli konularda kendinizi geliştirdikten sonra Timeboxing yani Sınırlı Süre tekniğini uygulamak gerçekten çok kolay. Hangi konularda kendinizi geliştirmeniz gerektiğine ise birazdan geleceğim.


İlk olarak Sınırlı Süre tekniği nasıl uygulanır bir göz atalım.


Gün içinde hangi işleri tamamlamak istediğinize karar verin. Benim tavsiyem kendinize fazla yüklenmeyin. Eğer elinizde ciddi bir iş yükü yoksa 1 büyük 1 küçük işi gün içinde planlayarak başlayın ve kademe kademe 2-3 tane büyük, 4-5 tane de küçük iş belirleyecek şekilde takviminizi oluşturun.


Harvard İşletme Professörü Teresa Amabile’in 2011 yılında yaptığı bir araştırmada 200 çalışanın her gün işten çıkmadan kısa bir süreliğine o gün yaşadıklarıyla ilgili kısa bir günlük tutmaları istendi. 12 binden fazla günlük kayıt incelendiğinde ise küçük görünen ama oldukça dikkat çekici bir hikayeye rastlandı.


Her gün ufakta olsa ilerleme kat etmek önemli. Bunun için ikinci adımımızda seçtiğimiz işlerin takvimimizde ne kadar yer tutacağını belirlemememiz gerekiyor. Örneğin bu videoyu hazırlamak için konunun araştırılması, bir senaryo oluşturulması, videosunun çekilmesi ve montajının yapılarak Youtube’a yüklenmesi gibi farklı aşamaları tamamlamam gerekiyor. 1 gün içerisinde tüm bu süreçleri tamamlayacağım demek pek mantıklı olmazdı. Bunun için sabah uyandığımda bugün 2 saatlik araştırma yapacağım gibi büyük işi tamamlayacak bir parçayı tamamlayacak şekilde program yapmamız gerekiyor. Yapılacak işlerin ne kadar süreceğini doğru tahmin etmek çok önemli. Bu nedenle bu tekniği yeni uygulamaya başladığınızda mutlaka yaptığınız işlerin ne kadar süre aldığını kayıt etmeye çalışın. Araştırma için 2 saat ayırdıysanız ve 1.5 saate bitirdiyseniz bir sonraki çalışmada planınızı buna göre şekillendirin.

Amerikalı ünlü kişisel gelişim uzmanı Brian Tracy’nin gün içinde yapmayı planladığınız işleri sıralarken izlemeniz için şu şekilde bir tavsiyesi bulunuyor.

Üniversite sınavını düşünün eğer 160 soru çözmeniz için 160 dakika değil de 100 dakikalık vaktiniz olsaydı, işi doğru şekilde tamamlayabilir miydiniz? Timeboxing tekniğini uygulayabilmek için de yapacağımız işlerin ne kadar vakit alacağını doğru tahmin etmeliyiz ve size bir ipucu vereyim. Yapılan araştırmalara göre bu konuda çok da yetenekli olmadığımız ortaya çıkmış. Bu konuyu Think Bigger kitabının yazarı Michael Sonnenfeldt bir röportajında şu şekilde açıklıyor.

Bu nedenle başlangıçta yaptığınız işlerin sürelerini bir deftere ya da telefon uygulamasına not almak tekrar planlarken önceki sürelerinize göz atarak düzenlemek önemli. Ben genellikle sabah mesaiye başladığımda defterimdeki yapılacak işleri 10 dakikalığına toparlamayı ve düzenlemeyi tercih ediyorum. Siz de aynı şekilde ya bir öncesinden ya da sabah erkenden bu planınızı hazırlamak için vakit ayırabilirsiniz.

Büyük işleri küçük parçalara bölüp, ölçerek de tahminlerinizi daha doğru yapmaya başlayabilirsiniz v son olarak Zaman Yönetimi konusunda bir diğer usta Eisenhower’ın şu sözünü unutmayın.


“Plan hiçbir şeydir, planlama ise her şey. Planlamayı başaramıyorsanız, Başarısızlığı planlıyorsunuz demektir.”

Gün içinde planlarınız mutlaka bölünecek, araya başka işler başka insanlar girecektir. Bu noktada planınızı gözden geçirmeniz ve sürekli güncelleyerek takip etmeniz çok önemli. Eğer konfor alanınızdan çıkıp sınırlı zaman yönetimi tekniğini hayatınıza adapte ederseniz, az zamanda çok iş başararak kısa sürede kariyer basamaklarını yükselebilir hayatınızdan çok daha fazlasını elde edebilirsiniz.


Köstebek makinesinin kontrolünü elinize ve Elon Musk'ın uyguladığı Timeboxing yönetimi ile hayattan daha fazlasını elde etmek sizin elinizde. Gelin bu yazının hemen arkasından kendi planımızı uygulamaya başlayalım.


Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yeni videolar her Pazar sabah saat 9.30’da Barış Özcan videolarının hemen arkasından yayınlanmaya devam edecek. Tabii beraberinde blog yazılarımız da gelecek. Beni desteklemek için kanalıma abone olup, videolarıma yorum ve beğeni bırakabilirsiniz. Kanalıma abone olmak için buraya tıklayabilirsiniz.


Sevgili ŞİRKET! Tekrar görüşene dek, kendinize çok iyi bakın. Hoşça Kalın!

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page