top of page
  • Yazarın fotoğrafıMurat Kendugan

Minto Düşünce Piramit Prensibi nedir?


İşletme ya da Mühendislik bölümlerinden mezun olduysanız vaktinize en çok değer verilecek mesleklerden biri de yönetim danışmanlığı olabilir. Bundan 40 yıl önce Barbara Minto ismindeki McKinsey yönetim danışmanlığı firmasının ilk kadın partner’i iş hayatına yeni bir soluk getirdi. Minto Piramidi Prensibi ismini verdiği bu teori yönetim danışmanlığı 101 dersi gibi Harvard, Stanford, Chicago ve London Business School gibi meşhur üniversitelerde öğretilmeye başlandı. Yönetim danışmanlığına giriş gibi düşünebileceğimiz bu videomuzda danışmanlara yıllık ortalama brüt 40.000$ kazandıran düşünce modeli hakkında konuşuyoruz. Umarım sizler için faydalı olur.


#Yönetim #Danışmanlık #McKinsey


Videoma bir beğeni ve yorum bırakarak bana destek olabilirsiniz. Yeni videolardan haberdar olmak için de Abone ol butonuna tıklamanız yeterli :)

Üniversitede okuyorken en hırslı ve tutkulu arkadaşlarınızın yönetim danışmanlığı ile ilgilendiklerini göreceksiniz. İlgilenmeleri çok normal çünkü çoğunlukla üst düzey yöneticilerle çalışıyorlar, lüks etkinliklere katılıyorlar ve yeni mezun olduklarında bile yıllık ortalama 35-40 bin dolar brüt maaş alıyorlar. Ekşisözlük’te “22 yaşında mühendise 3.000 tl teklif edilmesi şeklinde başlık açılıyorken yönetim danışmanlığındakiler bunun kat be kat daha fazlasını kazanıyor.

Bunu bilerek ben de üniversiteden mezun olduğumda birçok danışmanlık firması ile görüştüm. Sınavlarına girdim, vaka analizlerine katıldım, mülakatlar yaptım. Hatta her yıl düzenlenen bir Vergi yarışmasına da katılarak para ödülü kazandım. Sonrasında da Uluslararası Vergi Danışmanlığı bölümünde bir iş teklifi aldım. Yarışma ve iş görüşmeleri sürecinde danışmanlıkla ilgili harika bir yaklaşım öğrendim. Bu yaklaşım sayesinde ister öğrenci olun, ister bir üst düzey yönetici bir konuya çözüm ararken karşınızdakilerle çok daha etkili iletişim kurabilirsiniz ve danışmanlığa giden ilk adımı atabilirsiniz.


Başlamadan önce sizinle kısa bir hikaye paylaşmak istiyorum.


Geçenlerde babanemi ziyarete gittik. Normalde tüm gün evde oturmak bana iyi gelmiyor, alışverişe çıkıyorum biraz dolaşayım der. Kendi ihtiyaçlarını da kendisi görür. Tabii pandemi döneminde 65 yaş üzeri olduğu için dışarı çıkmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Bir isteğin var mı diye sorduğumda karşı markette domates indirime girmiş 3-4 kilo alır mısın salça yapayım dedi. Dolaba baktım, sütün bitiyor sütte ister misin dedim. Olur olur, tereyağ da alır mısın size pilav yapayım dedi. Tamam dedim tam çıkacağım Muradım şeftali ile kavun da al soğuk soğuk yeriz bu akşam bizdesiniz dedi. İndim aşağıya annem seslendi. Yoğurt ile havuçta al diye tamam dedim. Markete gittim.

Şimdi markete beraber gittik diye düşünelim. Listemizde neler vardı hatırlayamadım desem, benim için hangilerini sayabilirsiniz?

Eğer listenin başındaki ve sonundakileri kolaylıkla hatırlıyorsanız size bir haberim var. Buna Seri konum etkisi deniyor. Yapılan araştırmalara göre listenin başındaki ve sonundaki ögeler %70-80 oranında hatırlanıyorken, ortalara geldikçe %50’lerin altında hatırlanıyormuş.


İş hayatında bu etkiye yakalanmamak ve dönüp yöneticinize tekrar tekrar aynı şeyleri sormamak için söylenenleri zihninizde gruplamalısınız. Örneğin listemizdekileri meyve, sebze, baklagil, süt ürünü gibi sınıflara ayırarak daha kolay hatırlayabilirdik.

Bugün bahsedeceğim Minto Piramit Prensibi’nin temellerini de gruplama yöntemi oluşturuyor.


Bundan yaklaşık 40 yıl önce dünyanın en ünlü danışmanlık firmalarından biri McKinsey’de Barbara Minto isminde bir partner çalışıyormuş. Minto, firmanın ilk kadın danışmanıymış ve birçok farklı projede çalışmış. Birlikte çalıştığı junior yani tecrübesiz arkadaşların konuyla ilgili iyi argümanlar üretemediğini fark etmiş. Raporlarda yer alan bilgileri tekrarlayan ve ortaya yeni çözümler koymayan fikirler biraz yorucu bir hal almaya başlamış. Bu sorunu nasıl çözeriz diye düşünürken, başarılı makalelerin ortak noktalarını bulmuş ve bunu Minto Piramit Prensibi adını verdiği bir metoda dönüştürmüş. Sonrasında; Harvard, Stanford, Chicago ve London Business School gibi dünyanın en prestijli okullarında dersler vermiş.


Üniversitede tez yazdıysanız ya da ilkokulda kompozisyon dersiniz olduysa şu şekilde yazılar yazmaya alışık olabilirsiniz.

Barbara Minto’nun ters piramit ismini verdiği bu yaklaşım bize giriş-gelişme ve sonuçtan oluşan klasik bir akış sağlar. Tüm detayları ortaya serer. Ancak böyle bir hikaye dinleyicinin asıl konudan uzaklaşmasına ve konuya ihtiyaç duyduğundan daha fazla vakit ayırmasına neden olabilir. Bu nedenle Barbara konuya farklı bir açıdan yaklaşmış. Sonuç ile başlayarak argümanlarını sıralamış ve 3-4 paragraflık yazıyı şu şekilde bir özet haline getirmeyi önermiş.

Günlük hayatta arkadaşlarımıza bir hikaye anlatırken atmosfer oluşturmak ve merak uyandırmak için ters piramit yöntemini tercih edebiliriz. İş hayatında ise üst düzey yöneticiler henüz asıl düşüncenizi söylemeden argümanlarınız üzerine sorular sormaya başlayabilir. Asıl söylemek istediğinizi sona saklarsanız belki de baştaki soru işaretlerini çabalamaktan asla sonuca ulaşamayabilirsiniz. Bu nedenle cevapla başlayarak tutarlı ve mantıklı argümanlarla net şekilde fikrinizi desteklemeniz gerekir.

Bu adımlara geçmeden önce adım adım Türkiye’nin en büyük şirketi olma yolunda ilerlediğimizi hatırlatmak istiyorum. Binlerce çalışanı olan Toyota, Renault, Turkcell gibi markaları geride bıraktık. Yeni hedefimiz 39 bin çalışanlı Türk Hava Yolları’nı geçmek. Bunun için herkesin desteğine ihtiyacımız var. Kanalımıza abone olun ve THY’yi geride bırakmamıza yardımcı olun!


Kanalıma abone olmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Minto Piramidinizi oluşturmak için izlemeniz gereken 3 adım bulunuyor.


İlk adımımız: Esas soruyu tanımlamak.


Bunun için danışmanlar genellikle SCQ isimlerini verdikleri bir yöntemden faydalanır. Bunu biz de DURUM-KARMAŞA-SORU şeklinde Türkçeleştirebiliriz.


5 yıldır sektör birincisi olan bir firma geçtiğimiz yıl pazara giriş yapan yeni bir markaya Pazar payının %15’ini kaptırdığını düşünün.


Sorunu anlayıp, karmaşanın nedenini tanımladığımızda asıl sorumuz ortaya çıkıyor. “Pazar liderliğini elimizde tutabilmek için yeni marka ile nasıl rekabet etmeliyiz?”


İkinci adımımız: Piramidimizi oluşturmak.


İş hayatındaki problemleri ele alırken birçok açıdan yaklaşmamız gerekiyor. Elimizdeki kaynakları daha iyi kullanırken, ihtiyaçlarımızı da daha doğru belirleyebilmek için az önce belirlediğiniz soruya neden ve nasıl sorularını sorarak derinleşmemiz gerekiyor.

Yeni marka ile nasıl rekabet edebiliriz? %15’in üzerinde Pazar payı kazanarak. Peki, Pazar payını nasıl arttırabiliriz? Maliyetlerimizi azaltarak. Ne maliyetlerimizi azaltabiliriz? Gibi sorular sorarak piramidimizi derinleştirebiliriz.


Diğer taraftan fiyatlarımızı düşürebiliriz. Neden fiyatlarımızı düşürmeliyiz, Çünkü satış adetlerimizi arttırabiliriz. Neden satış adetlerimizi arttırmalıyız? Çünkü daha fazla gelir/ciro elde etmek için gibi “Neden” sorusunu sorarak piramidin üst katlarına çıkmamıza yardımcı olacak sorular sorabiliriz. Bu süreci tekrarlayarak ilk piramidimizi yani yol haritamızı oluşturabiliriz.


Bu soruları ve olası senaryoları çıkardıktan sonra 3. adımımıza geliyoruz.


Üçüncü adımımız: Minto Prensiplerimizi kontrol etmek.


Kendinize bu konuda basit bir kontrol listesi oluşturabilirsiniz.

1) En tepede sorununuza çözüm olacak bir öneri yer alıyor mu?

2) Ne-Nasıl ve Neden sorularını sorarak konuları grupladınız mı?

3) Her grup birbiriyle kesişmeyen ayrı konular mı?

4) Daha fazla derinleşemeyeceğiniz bir noktaya geldiniz mi?


Eğer 4 adımı tamamladıysanız veri analizlerine başlayarak piramidinizdeki argümanları değerlendirebilirsiniz.


Minto Piramit presensibi ile siz de on binlerce dolar kazanan bir yönetim danışmanı ya da üst düzey yönetici gibi düşünmeye başlayabilirsiniz. Yukarıda çıkan karta tıklayarak 5 şirket yöneten Elon Musk’ın zamanını nasıl yönettiğini öğrenebilirsiniz.

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yeni videolar her Pazar sabah saat 9.30’da Barış Özcan videolarının hemen arkasından yayınlanmaya devam edecek. Tabii beraberinde blog yazılarımız da gelecek. Beni desteklemek için kanalıma abone olup, videolarıma yorum ve beğeni bırakabilirsiniz. Kanalıma abone olmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Sevgili ŞİRKET! Tekrar görüşene dek, kendinize çok iyi bakın. Hoşça Kalın!

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page