top of page
  • Yazarın fotoğrafıMurat Kendugan

Neden İşletme Bölümünü Tercih Ettim?

Güncelleme tarihi: 2 Eyl 2018

Bu yazımızda kendi meslek seçim sürecimden bahsederek başlamak istiyorum. Aşağı yukarı 2-3 yaşında bilgisayar kullanıyordum. Bugün için normal görünse de yıl 94-95 ve birçok kişinin evinde bilgisayarın b’si yoktu.

Bu sorunun cevabı için aşağıdaki videomu izleyebilir ya da okumaya devam edebilirsiniz :)



Bizim evimizde olmasının tek sebebiyse babamın teknolojiye olan merakı. Okuma yazma öğrenmeden önce disketlerle oyun yükleyip, hugo oynuyordum. Sonra CD’ler geldi Duke Nukem, Blood gibi oyunları babamla, kuzenlerimle birlikte oynamaya başladık. Birimiz Mouse oluyordu, birimiz yön tuşları diğerimiz ise zıplama. Bilgisayar oyunlarında yaratılan o dünyalara hayranlık duyarak büyüdüm.


Bir gün kendi oyunumu tasarlayabilirsem belki insanların hayatında bir şeyler değiştirebileceğimi, onlar üzerinde bir etki bırakabileceğimi düşündüm. Bahsettiğim etkiyi vay adam ne oyun yapmış mükemmel şeklinde düşünmeyin. Tabi oyunun beğenilmesini isterim ama bahsettiğim etki, İlk okulda mesela DotA, CS 1.5, Knight Online gibi oyunlar oynuyorduk. Üniversite zamanında arkadaşlarımızla travian, farmville, Warcraft ve bolca Call of Duty oynadık. Yani kol of düüti değil benim için calofdatidir o oyunun ismi. Geçen senenin yaz aylarında da pokemon go furyası vardı. Geri dönüp bu oyunlara baktığımda hayatımın farklı dönemlerini temsil eden güzel anılar görüyorum. İşte bu etki ben de bilgisayar mühendisi olma arzusu uyandırmıştı ve lise sona kadar bu yönde ilerledim.


Sınav hazırlıklarına başlamadan, her ne kadar kendimden çok emin olsam da meslekleri araştırmaya karar verdim. Felsefeyi, uzayı seviyordum. Buna yönelik işlere baktım. Hatta Oxford Cinayetleri diye güzel bir film vardır. Orada bisikletiyle kampüste gezinen felsefe hocalarına çok özendiğimi söyleyebilirim. Tabii, bilgisayar mühendisi insanlarla da tanıştım. Babamın çalıştığı şirketi ziyaret ettim. Fuarlara gittim. Meslekleri dinledikçe iş dünyasının işleyişi, mesleklerin birbiri ile olan bağlantılarını gördüm ve işletme dikkatimi çekti. Çünkü işletme mezunları oyun firmalarında da, üretici firmalarda da, danışmanlık ve finans sektöründen birçok sektörde çalışabiliyordu. Oyun yapacak bilgiye sahip oluyor muydunuz? Hayır, ama ürün sorumlusu olarak, oyun yapımcıları ile oyuncular arasındaki köprü olabilirsiniz. Bunu gerçekleştirebileceğim meslekte benim için pazarlamadan geçiyordu ve bu sebeple kararımı işletmeden yana verdim.


Sınavda çözdüğüm denemelerdeki kadar başarılı olamadım. LYS matematikteki heyecanımı anlatamam sınavı titreye titreye çözdüm, çıkıp gitmeyi düşündüm. Sonuçlar geldi ve 8 tercihimin 7’sini işletme yaptım. Boğaziçi, ODTÜ gibi ya çıkarsa modunda yazılan okullarla beraber 7. sıraya İÜ İngilizce işletme’yi yazmıştım. Bugün de dönüp arkama baktığımda olduğum noktadan ve gittiğim noktadan memnunum.


Biliyorum hikayem biraz dolambaçlı ama ana fikrini şöyle özetliyeyim:

Üniversite eşittir 40 yıl boyunca hayatınızı adayacağınız mesleğiniz.

Bu mesleği seçerken elinizden geldiğince araştırın. Neyi sevdiğinizi, gelecekte kendinizi nasıl görmeyi istediğinizi düşünün. Kararınızı verin, kendinize güvenin ve çevrenizdekilerin sizi geri döndürmek için attığı adımları mantığınızla değerlendirin. Ailelerimiz, öğretmenlerimiz çok değerli insanlar emin olun sizin iyiliğiniz için tavsiyelerde bulunuyorlar ancak görüş açıları kendi tecrübeleriyle sınırlı. Benim ki de aynı şekilde benim tecrübelerimle sınırlı ve tercih yaptığımda da sınırlıydı. Ancak, bu benim bakış açım dedim ve ilgilendiğim bölüm için çalıştım. Severek okudum ve bugün her ne kadar yolun başında olsam da yola yeni çıkan sizin gibi arkadaşlara yardımcı olmaktan mutluluk duyuyorum. Tercihlerinizi hazırlamadan önce sizden istediğim tek şeyse kendi bakış açınızı oluşturmanız. Bu arada sizi memnun edecek bölümü bulamazsanız, geri dönüp her zaman baştan başlayabilirsiniz.

Sorularınızı bu videoma yorum olarak bırakmayı unutmayın.


Şimdilik benden bu kadar,

tekrar görüşenedek hoşçakalın.


#işletme #işletmebölümü #üniversite

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page