Murat Kendugan
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN KİŞİSEL FİNANS YÖNETİMİ - Nakit Kraldır! / İndeks Kart

Dilerseniz sizler için hazırladığım finansçı olmayanlar için kişisel finans yönetimi konusunun videosunu aşağıdaki linke tıklayarak daha zengin bir içerikle izleyebilir ya da aşağıdaki yazımı okuyabilirsiniz. Kanalıma destek olmak için abone olabilir, videoyu beğenebilir, yorum bırakabilir ve videomu paylaşabilirsiniz.
M.Ö. 7. yüzyılda Lidyalılar %75’i altın %25’iyse gümüş karışımı olan bu aslan sembollü parayı alışverişlerinde kullanmaya başladı. 910 yılında Çin’de ilk kağıt para basıldı, 22 Nisan 1659 tarihinde ise Londra’da ilk çek yazıldı. 1949 yılında ise Frank McNamara “Diner’s Club Cart” ile bugünkü kredi kartından pek de farklı olmayan ilk kulüp kartını tasarladı. Sonrası ise bildiğiniz gibi kartlar kartlar, telefonlar, saatler, yüzükler ve çok yakında gözlükler ödeme yöntemi olarak hayatımıza girecek ama yine de ekonomistlere sorarsanız size Nakit Kraldır ( Cash is King!) diyeceklerdir.
Nakit kraldır! (Prof. Dr. Özgür Demirtaş)
Özgür Hoca’nın da açıkladığı gibi paranın bir zaman değeri var ve bu değerin üzerinde kazanç elde ederseniz hayal ettiğiniz yaşantıya ulaşmanız mümkün olabilir. Olabilir de… Sadece Türkiye’de finans sektörü 4.71 trilyon lira, ortada 13 haneli bir sayı görüyorsunuz ve hisse senedi, vadeli hesap, forex, türev, özel sektör borçlanma araçları, kaldıraçlar, döviz alım-satımı, opsiyon seçenekleri, fonlar, tahviller, halka arzlar, inen çıkan bir sürü sayı eşliğinde onlarca da terim ile karşılaşıyorsunuz. Profesyoneller bile zaman zaman para kaybedebiliyorken, sizin başarınızı ne garanti edebilir? 2003 yılında engelli kayın biraderi ile ilgilenmeleri gerektiğinde Prof. Dr. Harold Pollack kollarını sıvamış ve bir araştırmaya girişmiş. Öğrendiklerini de kişisel blog’undan paylaşmaya başlamış ve şöyle söylemiş:
Bu şekilde herkesin kolaylıkla anlayabileceği, sayısız uzmanın tavsiyelerinden yola çıkılarak hazılanılan ufak bir kişisel finans yönetimi rehberi ortaya çıkmış. Peki bu rehberde neler yazıyor? Amerikan finansal sistemine göre hazırlanan bu sistemi bir bankacı olarak sizler için Türkiye'ye uyarladım.
1) Her ay gelirinizin %10-20’lik bölümünü biriktirin.
100 Amerikan Doları banknotlarından resmine aşina olduğumuz Benjamin Franklin gibi atalarımızın da tasarrufla ilgili çok güzel sözleri var. “Damlaya damlaya göl olur” demişler mesela ufak birikimlerin büyük sermayelere dönüşebileceğiyle ilgi. “Ak akçe kara gün için” demişler mesela kenara koyacağınız birkaç liranın zor günlerde ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiyle ilgili ve birikimle değil ama hayat standartlarımızı belirleme ile ilgili olarak da “Ayağını yorganına göre uzat.” Demişler. Burada yorgan kazandığınız para tabii..
Özetle geçmişte söylenmiş bu 3 cümle kişisel finans yönetiminin temelini oluşturuyor. Deden, babadan kalan bir miras yoksa ortada yöneteceği bir para olması için erkenden birikim yapmalısınız. Almak istediğimiz pahalı bir şeye ulaşmanın ve hayalini kurduğunuz yaşantının ilk adımı paranızın %10 ile %20’lik bölümünü düzenli olarak biriktirmekten geçiyor.
2) Kredi kartı borcunuzun her ay tamamını ödeyin.
2001 krizinde gecelik %7500 faiz oranlarını görmüş ve onlarca bankanın iflası ile varını yoğunu kaybetmiş bir topluma gel tekrar çalışalım demek gerçekten kolay bir şey değil. İnsanların zihnine kredi kartı beni borca batırır endişesi kazınmış durumda. Bu endişelerin karşılığı olarak, Türkiye’de kredi kartları üzerinde çok ciddi düzenlemeler mevcut ve karlı bir iş olduğu için de bankalar müşteri kazanma yarışında. Dünyanın birçok yerinden farklı olarak kredi kartları için çok zengin kampanya seçeneklerine sahibiz. Limitlerin büyüsüne kapılmadan, yine ayağımızı %20 eksik yorganımıza göre uzatıp, kartımızı akıllıca kullandığımızda kampanya faydaları ile yıllık 300-400 TL tasarruf etmemiz mümkün. Kredi kartı harcamalarınızın borç batağına doğru sürüklenmemesi için en önemli kural her ay kart borcunuzun mutlaka tamamını ödemekten geçiyor. Eğer 1000TL borcunuzun tamamını öderseniz 1 TL ekstra ücret ödemezsiniz. Cebinize de kampanyalardan kazandığınız ödüller kalır.
3) SGK sigortanızı çalıştığınız şirkete olabilecek en üst tutardan ödetin. Vergi indirimi, ödeme kolaylığı sunulan tüm fırsatları değerlendirin.
Brüt ve net maaş ayrımını daha önce duymuşsunuzdur. Brüt 3.000 TL kazanıyorsanız hesabınıza ortalama 2.300 TL yatırılır. 700 TL ise gelir vergisi ve emeklilik için SGK primi ödemeleri gider. Eğer bordronuzu düzenli olarak kontrol etmezseniz ve biraz da kurnaz bir iş veren için çalışıyorsanız emekliliğiniz gecikebilir, zor günlerinizde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu nedenle ara ara e-devlet üzerinden bordrolarınızı kontrol etmelisiniz.
Amerika’da 401K olarak anılan, bizde ise benzeri BES yani bireysel emeklilik sistemi olarak anılan sisteme dahil olarak ufak birikimler yapmaya başlayabilirsiniz. Devlet desteği ile yatırım yaptığınız fonlardan %25 ekstra destek elde edebilirsiniz.
4) Asla kendi başınıza hisse senedi alım ve satımı yapmayın.
Araştırmalara göre Amerika’da kişisel hisse senedi alım-satımı yapanların yalnızca %1’i uzun vadede piyasanın üzerinde kar elde edebiliyor. Hatta birçok profesyonel bile bu konuda o kadar başarılı değil. Prof. Harold Pollack, yatırımlarımızı yaparken anlık kararlardan çok uzun vadeli stratejilere güvenmemiz gerektiğinden bahsediyor.
5) Güvenilir, iyi çeşitlendirilmiş yatırım fonlarını araştırın.
Yatırımın temeli risk ve getiri dengesinden geçiyor. Bir iş ne kadar riskli ise, birikimlerinizi kaybetme ihtimaliniz de o kadar fazladır. Bu nedenle mutlaka kendi risk profilinizi anlamak adına bankanızın internet bankacılığından uygunluk ve yerindelik testleri tamamlayın. Size en uygun grubu öğrendikten sonra bir yetkili ile profiliniz üzerine konuşarak bir yatırım fonu seçebilirsiniz.
Telif nedeniyle aşağıdaki sahne videomda yer almamaktadır.
6) Güvenilir, işini bilen insanlara paranızı emanet edin.
Eğer bu yaklaşımda biriyle çalıştığınızı hissediyorsanız para kaybetmeye hazır olun ve olabildiğince güvenilir kurum ve kişilerle çalışmak için yeni bir arayışa koyulun.
7) Bir ev almadan önce, uygun gelir seviyesine ulaştığınızdan emin olun.
Konut kredisi 10 yıllık ciddi bir bağlılık demek. Güvendiğiniz, düzenli bir gelir kaynağınız yoksa acele etmeyin. Kira ödemek yerine evimin kredisini öderim hayaline kapılmayın. Kira ödeyemediğinizde her zaman aileniz ya da bir arkadaşınızın evinde kalabilirsiniz. Kredi ile bir ev satın almadan önce kredi kartı, öğrenci kredisi ve diğer borçlarınızı yoluna koyduğunuzdan emin olun ki yolda bir sürpriz ile karşılaşmayın.
8) Büyük masraflarınız için sigortanız olsun.
Daha önce özel sigortalara hiç göz attınız mı? Bu videoyu hazırlamadan önce birçok sigorta hakkında bilgi sahibi olmadığımı fark ettim. Eğitim sigortası, eşya sigortası, kredi kartı sigortası ve kurban bayramı yaklaşırken enteresan bir örnek olarak “Büyükbaş hayvan hayat sigortası” gibi farklı çeşitleri olduğundan sizin haberiniz var mıydı? Bugün ödediğimiz cüzi ücretlerin bizi gelecekte büyük masraflardan kurtaracak olması gönül rahatlatıcı. Aynı zamanda sigorta için ödediğiniz primlerin size vergi avantajı olarak geri döneceğini de unutmayın.
9) Sosyal sorumluluk projelerine destek olun.
Belki de 10 madde içerisindeki en tartışmalı konu bu diyebiliriz. Burada doğrudan finansal bir fayda yerine gönül rahatlatmaya odaklı bir yaklaşım bulunuyor. Covid-19 bize gösterdi ki bütün planlarımız bir anda altüst olabiliyor ve başarmak için artık birçok konuda birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Belediyelerin fatura ödeme, erzak gönderme, ulaşım kart yükleme gibi dayanışma çalışmaları gösterdi ki, biz birlikte güzeliz. Her ay bütçenize uyacak tutarlar ile ailenize, çevrenize ve dayanışma kurumlarına yardımcı olmak sistemin devamlılığını sağlayacak, ihtiyaç olduğunda orada birilerinin olduğunu bilmekse içinizi rahatlatacaktır.
10) Indeks kartınızda yazanları unutmayın...
Indeks kartınızda yazanları asla unutmayın...
Indeks kartınızda yazanları asla ama asla unutmayın...
Sonuç olarak aşağıdaki fotoğrafın ekran görüntüsünü alarak kendinize basit ve etkili bir finansal plan belirleyebilirsiniz. Şimdiden bol kazançlar :)

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yeni video ve yazılar her Pazar Barış Özcan videolarının hemen arkasından saat sabah 9.30’da yeni videolar gelmeye devam edecek. Bu videoyu whatsapptan 1 arkadaşınızla paylaşarak bana destek olabilirsiniz. Videoyu beğendiyseniz beğen butonuna basmayı ve yorum yapmayı unutmayın. Sevgili Şirket şimdilik benden bu kadar tekrar görüşene dek, kendinize çok iyi bakın! Hoşça kalın!