top of page
  • Yazarın fotoğrafıMurat Kendugan

Exxen'in CEO'su Vaka Analizi & Çözümü


Acun Ilıcalı’nın Exxen TV platformu yakın zamanımızda hayatımıza girdi. Exxen’de Enes Batur, Hasan Can Kaya, Orkun Işıtmak, Ağır Mimar ve Alper Rende gibi birçok sosyal medya ünlüsünün yer alması ile beraber exxen.com’da yer alan problemler de herkesin diline düştü. 900 Milyon TL’lik Türkiye’nin platformu hakkında hazırladığım vaka analizini gelin birlikte çözelim. Gelin Acun Ilıcalı’nın Exxen’inin CEO’su olsaydık ne yapardık, vaka analizini beraber çözelim.


#Exxen #Vaka #Analiz


Exxen Oncelik Listesi 012021
.xlsx
Download XLSX • 11KB

Videoma bir beğeni ve yorum bırakarak bana destek olabilirsiniz. Yeni videolardan ücretsiz haberdar olmak için de Abone ol butonuna tıklamanız yeterli :)

Bildiğiniz gibi her Pazar saat sabah 09.30’da bana ilham veren fikir, insan, şirket ve ürünlerle ilgili videolar paylaşıyorum. Aynı zamanda da bir Product Manager yani Dijital Ürün Yöneticisi olarak da çalışıyorum. Bu hafta da kısa süre önce lansmanı yapılan Acun Ilıcalı’nın dijital platformu Exxen’i birlikte ele alalım ve bir vaka analizi gibi Exxen’in CEO’su olsaydık neler yapardık birlikte kafa yoralım istedim.

Öncelikle vakamızı inceleyerek başlayalım.


Exxen Vakası:


27 Mayıs 2020’de Acun Ilıcalı Cüneyt Özdemir’in YouTube kanalına konuk olduğunda 42:29'da Netflix gibi yerli bir platform kurmayı düşünüyor musunuz sorusu ile karşılaşıyor.

Buradan anlıyoruz ki Exxen’in temelleri Haziran ayında atılmaya başlandı ve platformla ilgili Acun Ilıcalı misyon ve vizyonunu aşağıdaki videoda anlatıyor.

Bu sürede Acun’un 900 Milyon TL’lik platformu şeklinde haberler çıkıyor.


Birçok sosyal medya ünlüsü ve yapım şirketi ile anlaşılarak senaryolu ve senaryosuz eğlence programı için hazırlıklar yapıyor.


Reklamlı ve reklamsız olmak üzere 9,90TL ve 19,90TL’den başlayan aylık fiyatlarla platform açıldı. Ancak, açıldığında gördük ki websitesinde performans ve ciddi tasarım sorunları var ve mobil uygulamalar da henüz hazır değil.


Tam da bu noktada Instagram storylerinde naralar atacakken sizi bir telefon arıyor. Telefonu açtığınızda öyle uzaktan laf yetiştirmeyle olmaz eğer ki becerilerinize güveniyorsanız buyurun gelin Exxen’in başına geçin ve neler yapabileceğinizi gösterin deniyor. Telefondaki kişi Acun Medya'nın sahibiydi...

Bu vakayla ilgili kendi çalışmalarınızı yapabilir ve sonra benim cevabımla karşılaştırabilirsiniz. Bunun için yukarıdaki vaka analizi oynatma listemden ve internetten faydalanabilirsiniz.


#SaveExxen Cevabım:


2-3 günlük görevimde de hemen IT, Pazarlama, Finans, İnsan Kaynakları ve Çağrı Merkezi ekiplerimizi etrafıma topladım.


Öncelikle şunu söyleyeyim içerik tarafında ciddi kafa yorulduğu ve sosyal medya ünlülerinden oluşan geniş bir pazarlama/prodüksyon stratejisi izlendiğini görüyoruz. Bu planların biraz daha detaylarına bakardım ama pek de müdahale etmeden, sadece platformu stabil hale getirene kadar belki biraz bu reklam planlarını yavaşlatırdım.


Pazarlama ve ürünün şöyle bir ayrımı vardır. Pazarlama ekibi platforma yeni kullanıcı getirmekle yükümlüdür ve amacı farklı iletişim kanallarından platforma insan çekmektir. Bunu yaparken de maliyet kontrolü yapar ve en düşük fiyata yeni kullanıcı kazandırmayı hedefler.


Ürün ekibi ise kullanıcıların platformda geçirdiği süreden sorumludur. Burada daha fazla vakit geçirmesi, aboneliğini devam ettirmesi ve platformun da çıkarlarını koruyarak kullanıcı memnuniyetinin arttırılmasını amaçlar.


Bu arada şunu da söylemeliyim ki kullanıcı olarak da CEO olarak da platformun yurtdışına açılma vizyonunu ve TV’de yayınlanamayacak belgesel, influencer içerikleri gibi spesifik yapımları bünyesine toplama misyonunu destekliyorum. E-ticaret’in de bugün başarısının sırrı kendi mahallesinde 5-6 neon lamba satan mağazanın tüm ülke geneline hitap etmesi ve bunun sonucu olarak da 100 lamba satacak portföye erişmesinden geçiyor. Bir çeşit Pazar genişlemesi olarak da bunu düşünebiliriz.


Akşamları televizyon, tüm kullanıcıların %40’ına hitap ediyorsa ki 2019 yılı için açıklanan Televizyon İzleme Araştırmaları verileri öyle olduğunu gösteriyor. İnsanların %60’ı farklı içerikler ve aktivitelerde bulunuyor demektir. Medya açısından baktığımızda da bu Netflix, BluTV, Puhu ya da diğer abonelik tabanlı içerik yayıncılarıyla beraber Youtube, Twitch, sinema, bilgisayar oyunları ve diğer sosyal aktivitelere rakip olunacağını anlamına geliyor.


Daha spesifik olmak gerekirse Exxen’i iş modeli açısından Netflix’e daha yakın bulurken, rekabet olarak Youtube Premium ve Youtube Katıl butonuna platformu daha yakın buluyorum. Düşündüğünüzde ağırlıklı olarak Youtube mecrasında popüler kişilerin içeriklerini Exxen’e taşımak da bu düşüncemi kuvvetlendiriyor. Bu nedenle ilk hedef market ve kullanım deneyimi olarak bu yönde platformu şekillendirmek isterdim.


Mevcut sorunları görmezden mi geleceğiz? Tabii ki hayır! Koltuğa oturduğum ilk gün ekiplerden aşağıdaki konularda destek isterdim.

  1. İnsan kaynalarından Netflix'in organizasyon şemasını çıkartmasını

  2. Pazarlama ve Finans ekibini toplardım ve Netflix’in iş modelini çıkarmasını isterdim.

  3. Analistlerle uygulamanın bekleme süreleri, ziyaretçi adetleri, kullanıcıların platformda geçirdiği süreleri, websitesinin trafik kaynaklarını ve en çok hata alınan alanları çıkarmalarını isterdim.

  4. IT, Ürün Yönetimi ve Çağrı Merkezi ekiplerini de toplar şuan en çok hangi konularda problem yaşıyoruz? Web’deki kullanıcı yolculuğumuzdaki eksiklerin çıkartılması ve mobil uygulamaların ne aşamada olduğunu sorardım.

Bu çalışmalar yapılırken Kurumsal İletişimdeki arkadaşları çağırırdım ve bu krizi nasıl yöneteceğimizi konuşmak isterdim. Beklentinin bu kadar yüksek olduğu ve bizim de heyecanlı olduğumuz bir platforma böyle bir giriş yapmaktan memnun olmadığımı, hatalarımızın sonucu olarak kullanıcılarımızı nasıl bilgilendirmemiz gerektiği konusunda fikirlerini sorardım.


Exxen’in marka yüzü olan Acun Bey’den de aşağıdaki konuları kapsayan bir açıklama konusunda destek isterdik. Onunla da durumu konuşurduk. Hata konusunda sessiz kalmaktansa kabullenici ve telafi edici bir tutum izlemeyi tercih etmenin güveni tazeleyeceğinin de altını çizerdik.

  1. Exxen ücretsiz deneme süresinin 1 aya uzatılması

  2. Heyecanlı ve Dünya’da daha önce yapılmamış bir işi yerli olarak deneyimlediğimizin altının çizilmesi

  3. Daha iyi hizmet verebilmek için öğrenimlerimizin olduğunu ve öğrenmeye de devam edeceğimizi, birlikte Exxen’i dünya standartlarına çıkaracağımızdan bahsedilmesi

  4. Bu sürede çalışmaları yapan arkadaşlarımızın sonuçlarına bakardım.

Netflix organizasyon şemasına baktığımızda kabataslak %50 prodüksyon %50 teknoloji şirketi olduğunu görüyoruz. Bizim mevcut ekibimize baktığımızda TV8 ve Acun Medya için 80 kişilik bir IT ekibimiz bulunuyor. Ağırlıklı olarak medya sektöründe çalışmış ama dijital platform tecrübesi olmayan arkadaşlarımız bulunuyor. Mevcut yöneticilerimiz de dijital pazarlama ve hızlı tüketim kökenli. En azından benim Linkedin’den yaptığım araştırma bu yönde sonuç veriyor.


Bu verilerden yola çıkarak yapıyı Exxen İçerik ekibi ve Exxen Ürün Yönetimi olarak 2’ye bölerdim. Mevcut ekip platforma eklenecek içerikler, reklam ve pazarlama çalışmalarıyla ilgilenirken yeni kurulacak ürün ekibi tamamen Exxen’e odaklı olurdu.


Burada mümkünse Netflix, Youtube gibi platformlarda direktör olmayı bekleyen ama henüz olmamış 1 kişiyi transfer ederdim. Bunların da desteği ile yazılımcı, ürün sahibi, tasarımcı, data scientistlerden oluşan ortalama 10-15 kişilik bir ekip kurardım. Projenin daha hızlı ilerlemesi isteniyorsa bu ekip çok daha büyütülebilir tabii. Burada gidilmek istenen nokta çok önemli ama tüm teknoloji firmalarının geliştirme ve test için izlediği yapıda mutlaka bu 3 rol bulunuyor.

İş modeli olarak Netflix’den yola çıkarak Exxen için pazarlama ve finans ekiplerimizin hazırladığı (aslında benim yaptığım) iş model kanvasına bakalım. Bu model Exxen’in ne yaptığını, nereye gitmesi gerektiğini belirtmek için bir tablo gibi düşünülebilir. Eğer mümkünse şirketin girişine asılmalı ki firma için çalışan herkes genel resimde ne yaptığımızı bilsin. Örneğin; internette yapılan Acun’un 900 milyonluk platformu Exxen haberlerinin aslında yalnızca lisanslama maliyeti olabileceğini bu modele bakıp, Netflix’i incelediğimizde kolaylıkla söyleyebiliriz. Ülkemiz için ciddi bir yatırım olsa da global ölçekte Netflix’in geçtiğimiz yıl 4.4 Milyar Dolar olduğunu görüyoruz. Kabaca çevirince Exxen’in bütçesinin 36 katı diyebiliriz.


Bu da içerik portföyümüzü hazırlarken en azından başlangıçta Netflix ile rekabete girmeden yeni bir kitleyi hedeflememiz gerektiğini gösteriyor. Yine veri analizlerini devreye sokarak var olan içeriklerden hangilerinin beğenildiği, bizim hangi özelliklerimizle ön plana çıkacağımız gibi konuları netleştirerek buna göre çalışmalar yapılabilir. Bu arada Netflix gibi Exxen’in de bir büyüme şirketi olacağını da kabul etmek gerekiyor. Kullanıcı tabanını arttırmak için Netflix’de 110 dolar olan kullanıcı başı lisanslama bedelini ülkemiz için de hesaplatır buna göre fiyatlama ve gelir modelimi de tekrar değerlendirirdim.

İkinci olarak Analitik ekibimizin (yine benim) hazırladığımız websitesi analitiklerine bakınca şunları görüyoruz.


Google ve Facebook reklamları için platforma Tag Manager ve Pixel gibi araçlar entegre edilmiş. Yakında reklam yayınlarının da başlayacağının bir işareti olarak kabul edilebilir.


Günlük ortalama 2.5 sayfa görüntüleniyor, kullanıcılar platformda 3 dakika 47 saniye geçiriyor ve %46’sı sayfaya bakıp, kısa sürede ayrılıyor.


Google, Youtube, eksisozluk gibi kanallardan siteye gelen insanlar instagram, youtube, twitter gibi mecralara geri gidiyor. Bu da aslında markanın merak uyandırdığını ancak platformdaki %46 bounce rate’in düşürülmesi gerektiğine işaret ediyor.


Bu nedenle ana sayfada yeni kullanıcı kazanımı için yeni testler organize edilebilir. Örneğin; Netflix arka fonda içeriklerinden oluşan bir sabit görsel kulanıyorken Exxen bunu değişen bir billboard gibi tasarlamış. Bu sayfanın amacı eğer abonelik kazanmaksa değişen görseller kullanıcının dikkatini dağıtabilir. Bu nedenle farklı gösterim modelleri test edilerek en çok dönüş alınan tasarım seçilebilir ya da internet tarayıcısının arama çubuğu Netflix’in satın alım butonunu kesmiyorken Exxen’de bu buton kesiliyor. Burada da yine bir test yapılarak hangisinin daha iyi performans gösterdiği ölçülebilir.


Üçüncü ve en kritik konumuzsa kullanıcı deneyimi. Exxen olarak elimizin altında inanılmaz bir pazarlama gücü var. Rakiplerimizden biri en iyi ayrıştıran şey de bu, ancak platforma gelen kullanıcılar en çok şu konulardan şikayet ediyor.

  1. Exxen’e giriş yapılamaması ve zaman zaman çökmesi

  2. İptal seçeneğinin olmaması

  3. Mobil ve TV uygulamalarının olmaması

  4. Birazdan bahsedeceğim yasal ve deneyim açısından sıkıntılı buglar

İlk olarak performans sorunun tespiti eminim ki yapılıyordur, ancak Youtube’da bile basit şekilde Netflix Clone yapıyoruz gibi arama yaptığımızda görüyor ki 10 saat gibi bir sürede 1 yazılımcı kolaylıkla platformu tasarlayabiliyor. Eğer 6 aylık sürede bu kadar çok eksik çıkıyorsa, şapkamızı önümüze alıp gerçekten düşünmemiz gerekiyor. Kısa sürede yoğunluk tahmin edilenin üzerinde gerçekleşti diye düşünülebilir, ancak TV8 ilk defa bir reklam yapmıyor. Basit mantık ile reytingler üzerinden bir dönüşüm oranı hesaplayarak bile en azından ilk 7 gün için server gereksinimi tahmin edilebilirdi.


Web’de hala ciddi eksikler varken önceliğimiz bunları düzeltmek sonrasında ise mobil platformaları devreye almak düşünülebilir. Eğer uygulama hazırsa da daha önceden yılbaşında uygulama marketlerin tatilde olduğu göz önünde bulundurularak başvuru daha erken yapılabilirdi ki 1 Ocak itibariyle tüm platformlar aynı anda yayında olsun.


Exxen'e kayıt olmak istediğinizde sizden zorunlu olarak pazarlama izni alınıyor. Bu seçeneği boş bırakmak istediğinizde ise uyarı vererek ilerlemenize izin verilmiyor. Yasal olarak bu tarz bir işleyiş sorun olabilir, tekrar bir değerlendirmek faydalı olabilir. Bunun haricinde tespit edilen bir kayıt problemi ile karşılaşmadık.


Metinlerde yaşanan hatalar, birden çok cihazdan giriş yapınca sistemin uyarması ama hangi cihazlardan giriş yapıldığını görememek ya da o cihazdaki oturumu kapatamamak güvenlik açığına, hesapların çalınmasına ve geri alınamamasına neden olabilir, Şifrenizi hatalı girince karşınıza çıkan mesaj, ara ara verilen sunucu hataları, telefon numaranızı doğrulamak istiyorsunuz ama email geliyor, ana sayfada gördüğünüz içeriği keşfette göremiyorsunuz, kategorilere göre arama yapamıyorsunuz, altyazı seçeneği yok, ileri sarmak istediğinizde hangi kareye geleceğini göremiyorsunuz gibi gibi websitesinde standardı yakalamak için birkaç eksik bulunuyor.


Gönül isterdi ki bunlar haftalar önce hazır olsun ama olmadığı için çözülmesi ve önceliklendirilmesi adına ekiplerimle oturur bir önceliklendirme dosyası hazırlardık. Buna göre de platformu stabil hale getirirdik. Eğer siz de göz atmak isterseniz, açıklamalar kısmına kendi öncelik dosyamı bırakıyorum. Tahmini maliyet ve getiri hesaplaması yaparak önem sırasına göre bu işleri kendi işiniz için uyarlayabilirsiniz.


Exxen’de sizin görmek istediğiniz özellik nedir? Siz Exxen’in Genel Müdürü yani CEO’su olsaydınız ne yapardınız? Yorumlarınızı merakla bekliyorum.


Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yeni videolar her Pazar sabah saat 9.30’da Barış Özcan videolarının hemen arkasından yayınlanmaya devam edecek. Tabii beraberinde blog yazılarımız da gelecek. Beni desteklemek için kanalıma abone olup, videolarıma yorum ve beğeni bırakabilirsiniz. Kanalıma abone olmak için buraya tıklayabilirsiniz.


Sevgili ŞİRKET! Tekrar görüşene dek, kendinize çok iyi bakın. Hoşça kalın!

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page