Murat Kendugan
7 numaralı dükkanda ne açardınız sorusunun cevabı

2017 yılında beri internette dolaşan bir soru dikkatimi çekti. 7 numaralı dükkanda ne açardınız?" ya da 7 numaralı dükkana ne açardınız ve zeka sorusu 7 numaralı dükkan şeklinde de bu sorunun çeşitli varyasyonlarına denk gelebilirsiniz. 7 numaralı dükkanda ne açardınız sorusunun cevabı yeni yazımda!
Videoma bir beğeni ve yorum bırakarak bana destek olabilirsiniz. Yeni videolardan haberdar olmak için de Abone ol butonuna tıklamanız yeterli :)
Tıpta ve ekonomide, teknoloji ve uzayda rekabet sınırları çiziliyor. Kazanmak için bize kesin sonuçlar lazım. Yayınlanabilir, uygulanabilir sonuçlar. Hanginiz bir sonraki Morse olacak? Ya da sıradaki Einstein? Hanginiz demokrasinin özgürlüğün ve yeni keşiflerin öncüsü olacak?
Matematikçi John Nash’in hayatını anlatan Akıl Oyunları filmi bu sözlerle bir arayışa işaret ederek başlıyor. John Nash'e nobel odulu kazandiran Nash Dengesi Teorisi'nden tutun da sağlık problemlerine kadar bir matematikçinin cevap arayışını izlemek bu hafta benim de merak ayarlarımla oynadı. 2017 yılından beri internette dolaşan, doğru cevabin ne olduğunu hatta doğru bir cevap olup olmadığını dahi kimsenin paylaşmadığı bir soruyu sizlerle paylaştım ve bugün birlikte bu gizemi çözelim istedim.

Ekranda gördüğünüz araç trafiğine kapalı caddeden günlük 4.500 kişi geçiyor ve 1’den 7’ye, A’dan G’ye 14 farklı dükkan bulunuyor.
Kafe- Dönerci- Pizzacı gibi yemek sektöründen 3 dükkan;
Bayan giyim- Erkek giyim ve saatçi dükkanları ile giyim sektöründen 3 dükkan;
Fotoğraf, kırtasiye ve oyuncakçı ile eğitim ve hobi sektöründen 3 dükkan;
Kuruyemişçi ve kasap ile market alanında 2 dükkan;
Nalbur ile yapı malzemeleri ve eczane ile de sağlık sektöründe birer dükkan bulunuyor.
Peki, 7 numaralı dükkâna ne açarsak en büyük kazancı elde ederiz?
Bu konuda sizden onlarca harika fikir geldi. Tüm bunları birlikte değerlendirmeden önce size 1929 yılında yayınlanan “The Hotelling Linear City” teorisinden bahsetmek istiyorum. Bunun için 14 dükkanlık caddeyi uzun bir plaj gibi hayal edelim ve bu plajda dondurma satan Ed isminde bir kişi olsun. Dondurma arabasını nereye koyarsa koysun, dondurma almak isteyen müşteriler plajda Ed’i bulacaktır. Ancak, herkes için kolay ulaşılabilmesi adına ortaya konumlandığını varsayalım. Bu durumda Ed monopoli yani tekeldir. Sattığı ürün için yüksek fiyatlar isteyerek daha çok kar elde etmesine engel hiçbir şey yoktur. Ancak, haberlerin yayılması fazla uzun sürmez. 2-3 gün güzel paralar kazandıktan sonra Ed dondurmanın Ted dondurma isminde yeni bir rakibi olur. Başta bir anlaşma yapıp plajı güney ve kuzey olarak ikiye ayırırlar ve herkes kendi bölgesinde iş yapar. Müşterilerin ulaşmasını kolaylaştırmak için de kendi bölgelerinin tam ortasında konumlanırlar.
Akıl Oyunları filminde John Nash bu durumu şu şekilde açıklıyor.
Buna da Sosyal Açıdan En Uygun Çözüm deniyor çünkü bu şekilde iki satıcı da eşit fırsata sahip olurken, plajdaki müşteriler için de dondurma standları daha ulaşılabilir hale geliyor.
İş dünyası rekabetten ve para kazanma hırsından beslenir. Bu nedenle, bir sabah plaja geldiğinizde Ted’in standını plajın tam ortasına konumlandırmış görebiliriz ve Ed temiz duygularla eski yerine dönerse, plajın yalnızca %25’lik bölümüne hizmet vermeye dolayısıyla daha az satış yapmaya başlar.
Benzer durum bunun tam tersi için de geçerli. Bir sabah sessiz sedasız Ed de Ted’in bölgesine standını kurabilir. Ancak, arkasını döndüğünde Ted’in yer değiştirdiğini görecektir. Sonrasında kendi değişecek ve karşılıklı hamleler sonucunda iki dondurma standıda plajın tam ortasında konumlanacaktır. İşte bu duruma Nash Dengesi deniyor.
Özetle ne yaparsanız yapın tüm satış stratejileri bir noktadan sonra dengeye ulaşıyor.
Peki, bir başka alternatif olarak plajın 2 uç noktasına standlar kurulsa nasıl olurdu? Teorik olarak, birbirinizden uzakta tekelcikler ilan edilirdi. Ancak, müşterilerin daha fazla yürümesi gerekeceğinden satış adetlerinde kayıplar yaşanabilirdi. Rakibinizle rekabet etmek daha zor hale gelebilirdi. Plajdaki kişilerin normal dağılımda olduğu gibi yoğunlukla ortalarda konumlanacağını düşündüğümüzde iki uca dükkan açma yaklaşımı da bir süre sonra dondurmacıların caddenin ortasına doğru gitmesiyle sonuçlanabilir. Yani nash dengesi kurulur.
Tabi gerçek dünyada tüketicilerin kararını etkileyen fiyatlar, ürün kalitesi, pazarlama çalışmaları gibi birçok etken vardır. Ancak, bugün biz bunu yalnızca lokasyon olarak değerlendiriyoruz ve geri kalan her şeyin aynı olacağını düşünüyoruz.
Şimdi gelin sizlerden gelen birkaç yorumu inceleyelim.
En çok gelen cevap “Kebapçı”’ydı. Eğer şehrimizi bu 14 dükkan ile sınırlı düşünürsek caddenin ortalarına yakın Pizzacı, Kafe ve Dönerci’den geri plana düştüğümüz bir lokasyon seçmiş oluruz. Bu nedenle köşeye kebapçı açmak pek uygun olmayabilir.
Eğer kuruyemiş ve kasap gibi marketin alternatifleri bize göre merkeze daha yakın olmasaydı bu da birçoğunuzun önerdiği gibi yapılabilirdi.
Teknoloji mağazası, e-spor ya da internet cafe, gym ve kütüphane gibi fikirler oldukça yaratıcı olsa da caddede açık dükkanların dışındaki sektörlerde yer alıyor. Bu da risk ve getiri dengesini karşımıza çıkarıyor.
Farklı bir sektör olduğu için hizmetlerinizi ayrıştırma ve yüksek kar marjı ile satış yapma şansınız olabilir. Ancak, caddeden geçen insanları tanımıyoruz. Elimizdeki sınırlı bilgiyi kullandığımızda mevcut sektörlerin dışında açılan bu dükkanlar cadde sakinleri tarafından ne kadar tercih edileceğini önceden kestirmek güç olacaktır. Gerçek dünyada bunun için gizli müşteri araştırması yapılabilir, caddede anket doldurulabilir ya da araştırma firmalarından yardım istenebilir. Şuan bu seçenekler elimizin altında olmadığı için bu önerilere de soru işareti koyuyorum.
Diş Muayene, Ayakkabıcı, kozmetik dükkanları mevcut dükkanlar ile uyum içerisinde. Örneğin; kasap ve kuruyemiş alışverişi yapan birisinin kozmetik ihtiyacı da olabilir ya da giyim alışverişi yapan biri ayakkabı da satın almak isteyebilir. Buna çapraz satış denir ve genellikle ana ürün alınıyorsa tercih edilir. Ancak, bir diğer olasılık; eczane kullanımının sebebi cadde vakit geçiren takma diş kullanan yaşlı popülasyonunun yüksek olması ya da restoranlara et tedariğinde bulunan kasap da çıkabilir. Buradaki insanları tanımadığımız için ne amaçla bu dükkanların kullanıldığını da bilmeden yeni bir dükkan modelinde iş kurmak riskli görülebilir.
Tüm bu yorumları bir toparlayalım.
1) Caddedeki insanları tanımadığımız için yeni sektörlere giriş yapmak riskli olabilir.
2) Dükkanların ağırlıklı müşterilerini bilmediğimiz için ikame yani eczane ile diş doktoru ofisi gibi tamamlayıcı sektörlerden de iş kurma konusunda soru işaretlerimiz var.
3) Lokasyon olarak merkeze bizden daha yakın bir iş olmamalı.
Burada kadar düşündüğümüzde elimizde Nalbur, Kasap ve Oyuncakçı seçenekleri kalıyor. Videonun başında Ted ve Ed dondurmacılarını anlatırken Nash Dengesi ve Hotelling Linear City teorisinden bahsetmiştik. Rakibimizi kendimize yakın tutmak rekabeti kontrol edebilmek için önemli. Uzakta bulunan Nalbur ve Kasap seçeneklerini de bu şekilde elemiş oluyoruz.
7 Numaralı dükkana ne açardınız sorusunun cevabını “Oyuncakçı” olarak buluyoruz ve caddenin sonundaki dükkan için 2017 yılından beri üretilen teorileri birlikte tarihe gömüyoruz.
Akıl oyunları filminin sonunda John Nash’in de dediği gibi “Mantıklı nedenler yalnızca aşkın gizemli denklemlerinde bulunabilir.” Aşkın gizemli denklemlerini çözeceğiniz mesleklerde çalışmanız dileğiyle...
Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Yeni videolar her Pazar sabah saat 9.30’da Barış Özcan videolarının hemen arkasından yayınlanmaya devam edecek. Tabii beraberinde blog yazılarımız da gelecek. Beni desteklemek için kanalıma abone olup, videolarıma yorum ve beğeni bırakabilirsiniz. Kanalıma abone olmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Sevgili ŞİRKET! Tekrar görüşene dek, kendinize çok iyi bakın. Hoşça Kalın!